четвъртък, 29 октомври 2020
Начало » Политика
Какво му трябва на Орешарски


Фото: www.wikipedia.org, Radi Sadek
27 май 2013, понеделник
Татяна Ваксберг
Източник: Дойче веле

Ако новият кабинет успее да е толкова скучен, толкова нехаещ за харизмата си и толкова експертно профилиран, колкото е Орешарски, това определено ще бъде стъпка напред, твърди Татяна Ваксберг в коментара си.

На новото правителство му трябват не експерти, а функционално грамотни хора с респект към експертността. Не че едното изключва другото. Просто истинският дефицит в българската политика днес не се отнася до това да събереш група от познавачи в някоя област.

Такива експерти все пак имаше и около Борисов. Онова, което ги дискредитира, беше средата, в която се озоваха - в нея професор и гангстер бяха третирани еднакво и бяха смятани за взаимозаменяеми. Експертите пък, на свой ред, се оказаха с твърде крехки академични устои, щом повярваха, че е уместно да скъсяват дистанцията спрямо такава компания.

Да можеш да управляваш

Впрочем, че всеки може да управлява една държава, е теза, издигната за пръв път през 20-те години в съветска Русия и експресивно развита в един от прочутите плакати на Авангарда по повод празника 8 март. На него пише: „Всяка готвачка трябва да се научи да управлява държава. В. И. Ленин“.

След близо сто години разликата е единствено в глагола „научавам“. През последното десетилетие българското общество все по-резултатно сваля оковите на образоваността, а напоследък взе да смята, че това за готвачката би следвало да е вярно и без да я карат да учи.

Ако има сериозно предизвикателство пред бъдещия кабинет на Орешарски, то е именно в това - да върне разликата между знаещия и незнаещия, като насърчи единия и изолира другия; като прокара граница между пиара и съдържанието, между политическото и неполитическото. Ако кабинетът успее да е толкова скучен, толкова експертно профилиран и толкова нехаещ за харизмата си, колкото е кандидатът за премиер, това определено ще бъде стъпка напред.

Тези очаквания обаче са адекватни само при едно положение - ако социалистите, като мотор на кабинета, са решили наистина да правят политика, а не да се превръщат в лакирана версия на ГЕРБ. Има ли основание за надежди в това отношение? БСП не произхожда от добро семейство, управлява зле през 90-те и доста спорно през 2005 - 2009 година. Но безспорният й актив е стабилността й като партия - качество, което някога дори не си струваше да се отбелязва, но сега доби особена тежест на фона на партийно-политическата недостатъчност в страната като цяло.

Всъщност, не е много сигурно дали последното е плюс, защото няма безспорни данни за това докъде е стигнала гангстеризацията на партийния живот в България. Ако и двете партии, които ще държат кабинета жив - БСП и ДПС - са обхванати от този вирус, стабилността им е просто смъртоносно оръжие за околните.

Без илюзии

Що се отнася до третия и засега неизвестен участник в подкрепата за Орешарски, нека си спестим илюзиите - независимо дали ще подкрепи пряко или косвено кабинета, този трети участник ще превърне правителството в свой заложник. Възможностите са само две, като и двете са неприемливи - Орешарски да стане заложник на ултранационалистите или пък на ГЕРБ, което засега се отхвърля като възможност.

Най-малкото, което едно отговорно управление дължи, е да признае публично тази зависимост, като съчетае това признание с апел за персонална подкрепа от страна на приемливи фигури в парламента. Неонацизмът не е идеология, с която могат да се търсят компромиси в името на някакво общо благо, защото нужният компромис е точно обратният: в името на общото благо неонацизмът да бъде политически изолиран.

Това с кого може и с кого не може да се прави компромис в политиката, също е въпрос на така нужната базисна грамотност, а не въпрос на експертност в дадена професионална сфера. И ако не си пренареди приоритетите, нероденото правителство рискува да си лепне точно този етикет, срещу който е призвано да се бори.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Не вземай живота твърде насериозно. Никога няма да се измъкнеш от него жив.
Елберт Хъбард


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!