неделя, 17 януари 2021
Начало » Свят » Политика
Защо Турция наистина няма място в Европа


Фото: www.offnews.bg
03 юни 2013, понеделник
Т. Бъчваров

Отговорът е прост – защото в Турция се потъпкват варварски най-елементарните европейски ценности – правата на човека, свободата на медиите, открито се демонстрира политическа арогантност, толерира се настъплението на исляма, а имперските амбиции на сегашното правителство са в разрез с всички международни норми и стандарти.

Последните протести, които по своята мащабност нямат аналог в новата история на Турция и които заплашват да се превърнат в кървава гражданска война, бяха потушавани с прекомерна сила от полицията по заповед на Ердоган. Толкова прекомерна, че дори и най-верните съюзници на югоизточната ни съседка – САЩ и Великобритания – я призоваха да спре грубата сила и припомниха на турското правителство, че протестите са едно от завоеванията на демокрацията. Демокрацията, към която Турция се стреми, но само на книга... Неслучайно „Амнести интернешънъл” определи реакцията на правителството към протестиращите като „наистина позорна”!

Иначе икономиката на Турция е една от най-бързо развиващите се в света. Но на каква цена? Всеки осведомен европеец знае, че там се работи не по европейски – с тотално незачитане на човешки, професионални и синдикални права, при „ненормирано” работно време /разбирай 12 – 14 часа на ден!/ за сравнително ниско заплащане.

Тук няма да се спираме на кипърския проблем, нито на отношението на Турция към Сирия и Иран – въпроси, които ще оставим за коментар на политолозите. Няма да коментираме и турските напъни да покажат на света „светския” характер на държавата си – с нелепо съчинени телевизионни сериали, редица показни мероприятия, щедро отразявани от добре платени местни и чуждестранни журналисти, жестокият контрол върху печатни и електронни медии, принуждавани да излъскват имиджа на Турция. Но няма как да не съчувстваме на обикновения турски гражданин, който вижда какво е Европа и добре разбира колко собствената му държава с всеки изминал ден се отдалечава от европейските ценности...

Преди време турската армия, съставена в голямата си част от високообразовани и напредничави офицери, беше гарант за запазването на проевропейска ориентация на страната и бариера срещу войнстващия ислямизъм. Спонтанната реакция е – армията да се върне на власт и нещата да се нормализират и преориентират към Европа. Но армията може да си върне доминиращата роля само чрез преки военни действия.

От които никой не знае какво може да произтече...Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Истинската любов не позволява на обичания да не обича.
Данте


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!