Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (not well-formed (invalid token) at line 254, column 35) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Замърсяването на Черно море в международен проект
четвъртък, 18 октомври 2018
Начало » Море
Замърсяването на Черно море в международен проект

28 юни 2013, петък
Ракурс

Карта на критичните точки, замърсяващи Черно море, ще бъде изготвена при изпълнението на международен проект, в който се включват България, Румъния, Грузия, Украйна и Турция.

Проектът бе представен от заместник-кмета по околна среда в община Бургас, Атанаска Николова и депутата Ивелина Василева, писа агенция „Фокус”. Инициативата има за цел да насърчи трансграничното сътрудничество между Черноморските държави.

След изпълнението на проекта страните, включени в него, би следвало да имат хармонизирани стратегически и законови документи, очертаващи приоритети и мерки при извършване на мониторинг на речните басейни. Основна цел е съхраняването на уязвимите хабитати по Черноморското крайбрежие.

На срещата присъстваха и представители на различни заинтересовани страни – Морска администрация, РИОСВ, БАН, Пристанищна инфраструктура, неправителствени организации, еколози, представители на общинските администрации.

Дейностите, които ще се изпълняват от партньорите, са свързани с актуализиране и верифициране на наличните в целевите държави бази данни на горещите точки, изработване на пазарно-ориентиран инструментариум за контрол върху замърсяването на водите. Ще бъде обменен и експертен опит, който да допринесе за планиране и развитие на бъдещи инвестиции в областта на опазване на прилежащите речни басейни и водите на Черно море.

Ангажиментите и задълженията по проекта на община Бургас са свързани както с изпълнение на дейностите, заложени в проектното предложение, така и с насърчаване на ползотворно сътрудничество между местните заинтересовани страни.

„Като един от най-големите градове на Българското Черноморие Бургас се явява един от основните замърсители. Този проект обаче изисква съвместни усилия на всички институции, на местните власти, научни среди и неправителствени организации от страните, включени в тази инициатива”, каза по време на срещата Атанаска Николова.

Проектът „Интегрирано управление на горещи точки (hot spots) и опазване на Черноморската екосистема“ се финансира по Съвместна оперативна програма на Черноморски басейн 2007-2013. Стойността му е близо 500 000 евро.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Който обича да марширува, напразно има мозък в главата - гръбначният би бил достатъчен.
Алберт Айнщайн


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!