неделя, 29 ноември 2020
Начало » Театър и музика
Веско Ешкенази: Аз съм гражданин на света, но в България се чувствам най-добре


Фото: Лятна академия на изкуствата
06 юли 2013, събота
Александра Ингилизова

Цигуларят Веско Ешкенази още на 11 години става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов. Той е възпитаник на Националното музикално училище „Л. Пипков“ и на Държавната музикална академия „П. Владигеров“ в София. През 1990 г. Веско Пантелеев-Ешкенази заминава за Лондон, завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в Гилдхол скул със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma през 1992 г. Той е лауреат на международните конкурси за цигулари "Виенявски" (в наградите заедно с Максим Венгеров), в Пекин и "Карл Флеш", Лондон.

Ешкенази е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, един от трите най-големи симфонични оркестри в Европа наред с Берлинската и Виенската филхармония) от началото на сезон 1999-2000, като засега е единствен представител на България там.

Солистичната дейност на Ешкенази включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ-Мтел оркестър, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Монте Карло, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин.

Участвал е в концерти заедно с Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг, Юри Башмет, Мстислав Ростропович, свирил е под диригентството на Емил Чакъров, Бернард Хайтинк, Рикардо Шаи, Емил Табаков, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Марис Янсонс, Сейджи Озава и сър Колин Дейвис и Мартин Пантееев.

От лятото на 2000 г. Веско Пантелеев-Ешкенази свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) oт 1738 година. Тя му е предоставена от анонимен спонсор в Холандия. Инструментът е изработен две години преди майстора Дел Джезу да направи цигулката, на която е свирил Паганини. Уилям Хил-старши, който е един от водещите оценители на музикални инструменти, пише през 1937 г. на тогавашния купувач на цигулката, че звукът на инструмента е ненадминат.

Веско е фен на Формула 1 и на Михаел Шумахер. Обича още футбола. Следи първенствата на Холандия, Испания, Италия и Англия. Обича филмовото и театралното изкуство и често е намиран да седи пред компютъра, когато сгъстената му програма му позволява това.

Били сте солист на най-престижните оркестри в света. Освен наградите какво Ви донесе това в професионален план?

Наградата всеки път е реакцията на публиката. Това е най-важният фактор и причината да продължавам напред.

Свирите на „Гуарнери дел Джезу” от 1738 година. Какво е чувството да държиш такъв музикален инструмент в ръцете си?

Това е уникален инструмент, с който трудно се свиква в началото. Все едно е да карате най-бързата кола или да сте в космически кораб. Първо трябва да знаете как се управлява. Отне ми доста време, докато свикна с инструмента, но след това пък нещата се развиха отлично и сега, вече 13 години по-късно, този инструмент е част от мен.

Лауреат сте на международни конкурси за цигулари в Пекин, Лондон, участвал сте във фестивалите „Мидем” в Кан, Монпелие и „Атлантик” – Франция, в Нант и Реймс, „Новогодишен музикален фестивал” в София, „Варненско лято”, Аполония и много други. Защо приехте да участвате в Лятната академия в Созопол?

Винаги съм отдавал внимание на младите музиканти. Струва ми се изключително важно те да имат възможност да се срещат и да учат от хора, които вече са изминали достатъчно дълъг път на сцената. Да получат указания не само за това как да свирят на инструмента, но и за това как да правят верния избор в кариерата си. От младите получавам много енергия, техният неподправен ентусиазъм е това, което ние, по-опитните музиканти, никога не трябва да губим!

След любезната покана на Георги Спасов нямаше как да откажа на тази вече установена Лятна Академия в този така обичан от мен град – Созопол.

Сред колегите Ви в Лятната академия са Йълдъз Ибрахимова, Георги Спасов, Светозар Бенчев, Мария Принц, Сузана Клинчарова и много други известни личности от сферата на изкуствата. Имали ли сте досега професионални контакти с тях и ако не - какво очаквате да Ви даде работата с тях?

Колегите са уникални артисти-музиканти от много висока класа. За мен е чест да съм сред тях. С Георги Спасов съм свирил заедно още като ученик в София. Прекрасни спомени имам от тогава.

Какво е за Вас музиката?

Всичко.

Вие сте гражданин на света. Обмисляли ли сте да се установите в България? Мислите ли, че цигуларите в България имат бъдеще?

Аз съм наистина гражданин на света. Много често съм в България и се чувствам вкъщи тук. За мен това е домът ми. Чисто практически е невъзможно да живея постоянно на нито едно място. Просто за мен е важно, че в България се чувствам най-добре. За българските цигулари има много бъдеще. В момента има български цигулари с водещи позиции в най-престижните оркестри и академии в света. Важното е обаче ДА СЕ ВРЪЩАМЕ, за да радваме публиката и у нас.

Какъв е изходът от политическата ситуация в България в момента според Вас?

Насрочване на нови избори. Не по-рано от 6 месеца от този момент нататък, за да има време за подготовка. Велико народно събрание. Нови лица, хора с капацитет и без корупционно минало. С чисти намерения. Нелесна задача, но не и невъзможна. Няма нищо хубаво, което да се постигне лесно, особено в нашата действителност.Сподели в социалните мрежи

Други интервюта

Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Борислав Чакринов: Не източваме бюджета, няма криминално престъпление
Хуан Антонио Берниер: Живеем в една фалшива демокрация
Светлин Русев: Ванга беше дар за България
Георги Дюлгеров: Батуми с амбиция да е лице на Грузия
Рада Чомакова: Музиката е свързана с човешкия пулс
Боян Биолчев: Писането ми е като игрите през детството
Проф. Ивайло Мирчев: Художниците трябваше да благодарят на Борисов, но не така
Стефан Командарев: 6 г. бях санитар в клиника, знам тъмната страна на живота
Аманда Бърел: В Истанбул се влюбих в исляма

Компасът на мъдростта

Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!