петък, 22 януари 2021
Начало » Политика
Маруся Любчева се срещна с Юлия Тимошенко в Харков

Юлия Тимошенко
Фото: www.wikipedia.org
08 август 2013, четвъртък
Ракурс

Делегация на женската организация на Партията на европейските социалисти, в чийто състав беше и българският евродепутат Маруся Любчева, посети Украйна по покана на женски организации.

В рамките на посещението Зита Гурмай, Карин Юнкер и Маруся Любчева се срещнаха и разговаряха с Юлия Тимошенко, която излежава присъда в Колония – затвор в Харков.

„Срещата беше важна за нас не само като представители на ПЕС , но и като членове на Парламентарната асамблея за източно партньорство „Евронест”. В момента се подготвя заседание на Асамблеята във Вилнюс и е важно да се знае каква е ситуацията и какви са нагласите в Украйна, тъй като тя е важен участник в Асамблеята” – сподели за „Ракурс” Любчева.

Тя обясни, че се подготвя и обсъжда също Споразумение за свободна търговия между ЕС и Украйна и трябва да се знае каква е основата за неговото подписване. Оценката на ситуацията в Украйна, включително и от гледна точка на присъдата на Юлия Тимошенко, е от съществено значение. Не само защото именно по време на нейния мандат като министър-председател започнаха преговорите за партньорство с ЕС, но и защото тя продължава да ръководи партия, която е част от политическия живот в страната и от нейното поведение могат да се определят изходите за различни събития. Беше важно да уточним тези позиции, но също като представители на организация на жени, за нас беше важно да получим вярна информация за условията, при които е държана Юлия Тимошенко и как се отнасят с нея поради заболяването й” – коментира Любчева.

Делегацията установи, че условията, при които Юлия Тимошенко излежава седемгодишна присъда са добри, затворът отговаря на европейски стандарти. В болничното заведение, където тя пребивава вече 15 месеца, условията също са добри, украинските лекари поддържат добри отношения с немски лекари, които са избрани от Юлия Тимошенко да се грижат за установяване на диагнозата на заболяването, тъй като до момента диагноза не е поставена.

Юлия Тимошенко заяви пред делегацията, че няма никакви претенции да се свързва подписването на Споразумението между ЕС и Украйна с нейното състояние и положение в затвора. „То трябва да бъде подписано, независимо кой ще го подпише. Бъдещето на Украйна е в ЕС” – заяви тя.

По повод на сътрудничество и колаборация с партията на националистите, тя заяви, че не поддържат отношения на сътрудничество и няма причина за безпокойство от участието на тази партия в някаква коалиция с партията, на която тя е лидер. С това се разсейват съмненията, които упорито се разпространяват от ЕНП, че подписването на Споразумението между ЕС и Украйна може да се състои единствено в случай, че Юлия Тимошенко бъде освободена.

ПЕС - жени, както и Алиансът на социалистите и демократите в ЕП подкрепят членството на Украйна в ЕС и настояват Украйна да изпълни десетте критерия, които са свързани с различни области на политики в Украйна, но не подкрепят освобождаването на Тимошенко да се използва като условие. „Не желаем съдбата на Украйна да зависи от една персона” – заяви категорично Зита Гурмай – председателка на ПЕС - жени.

Украински журналист е задал следния въпрос към Любчева: Не считате ли, че случаят с г-жа Тимошенко може да повлияе негативно на представителството на жените в политиката – от една страна много жени биха се отказали от политиката, от друга страна обществото ще прояви негативизъм към жените-политици.

„Отговорих му – Да, би могло да се очаква”, разказа Любчева. „Но ако говорим за равнопоставеност в политиката, има добри и успешни модели и примери на жени-политици. Те не са достатъчно много и това е нашата цел – повече жени и в политиката, и в бизнеса на високи позиции. Не трябва да се фетишизира случаят с Юлия Тимошенко. Това за Украйна, разбира се, е много важно. Но не трябва да се допускат и спекулации като например това – подписването на Споразумението между ЕС и Украйна да бъде разменна монета заради случая Тимошенко. Нещата трябва да се разделят. Когато един политик е добър, той трябва да бъде оценяван за това. Когато един политик греши, той трябва да си носи последствията. Именно в това поле се разполагат и равнопоставеността и отговорността. Юлия Тимошенко не може да бъде пример. Най-малко от морална гледна точка. Юлия Тимошенко излежава присъда. Да, при много особен режим – вече 15 месеца е в болница, без точна диагноза. Това вероятно на „обикновен”човек не би се случило.

Може би потвърждението на Тимошенко в отговор на нашия въпрос, че не трбва да се свързва бъдещето на Украйна с това, което се случва с нея, е точният отговор. Украйна има своето бъдеще в ЕС и това е общата цел. Цел на гражданите на Украйна, нещо , което ние много уважаваме и ценим.”Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Самите Богове не могат да се преборят с глупостта на хората.
Айзък Азимов


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!