понеделник, 30 ноември 2020
Начало » Политика
ЕП обсъди на извънредно заседание обстановката в Египет, Сирия и Украйна

30 август 2013, петък
Ракурс

На свое извънредно заседание Комисията по външни работи обсъди създалата се ситуация в Египет и мерките, които ЕС трябва да предприеме за възстановяване на демократичността на всички процеси в страната.

Оценени като ефективни бяха усилията на върховния представител по външна политика на ЕС Катрин Аштън, която е готова да осъществи нова мисия в Египет за по-бързо разрешаване на кризата. Комисията по външни работи на ЕП ще подготви резолюция по повод събитията в Египет, като е вероятно тя да бъде включена още в следващото пленарно заседание на ЕП.

Като не толкова ефективни до момента бяха отчетени усилията по отношение на Сирия. Депутатите са на мнение, че трябва да се търси политическо решение, но трябва да се предприемат и по-бързи адекватни мерки за защита на населението в Сирия. По-голямата част от становищата са в полза на общи действия в резултат на решение на Съвета за сигурност на ООН.

Третият съществен дебат бе свързан с анализа на ситуацията около подписването на споразумение за присъединяването на Украйна към ЕС, което включва и споразумение за свободна търговия.

В присъствието на посланика на Украйна в ЕС и представителя на Службата за външни действия на ЕС за Украйна бяха отчетени проблемите, възникнали между Украйна и Русия във връзка с предстоящото подписване на споразумението. Украинската страна е твърдо решена да предприеме стъпката по подписването му, с което ще се задълбочи интегрирането на страната към ЕС. Бяха изслушани и представители на опозиционни партии – Виталий Кличко и Арсений Яценюк.

Българският евродепутат Маруся Любчева отбеляза сходството в позициите на управляващата и опозиционните партии и изрази становище, че споразумението трябва да бъде подкрепено, но в никакъв случай да се приема спешно и „шоково”, а до предвиденото за приемането му време да бъдат проведени консултации с всички участници в процеса.

„ЕС подкрепя усилията на Украйна и нейните граждани, но не е нужно да се бърза и да се вземат „шокови”, неотложни решения, които могат да създадат повече проблеми в последствие. Нужен е баланс, поради натрупващите се сложни отношения в региона. ЕС има интерес от добросъседско решаване на въпросите” - заяви Любчева.

На въпросите й относно възможни общи позиции между опозиция и управляващи, както и използване ресурсите на гражданското общество беше отговорено, че вече има промяна на законодателството, а гражданското общество все повече се структурира и убеждава, че пътят на Украйна минава през ЕС.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

При книгите, както и при любовта, ние сме смаяни от това, което другите са избрали.
Андре Мороа


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!