сряда, 04 август 2021
Начало » Изкуство и книги » Кореспонденции
Цвета Софрониева на Международния литературен фестивал в Берлин


Фото: http://www.literaturfestival.com/
31 август 2013, събота
Вилизара Анталавичева

13-ият Международен литературен фестивал (ilb) ще се проведе от 4 до 15 септември в Берлин.

ilb е един от най-големите и реномирани литературни фестивали в света, в който участват повече от 150 автори. Годишно събира 25 000 посетители, които присъстват на повече от 200 събития. По традиция фестът се провежда всяка година от началото до средата на септември.

Основател и досегашен директор на събитието е Улрих Шрайбер, инженер и културен мениджър, а фестът се провежда под патронажа на немската комисия за ЮНЕСКО.

И тази година множество езици, култури и личности с различен етнически произход ще се съберат за десет дни под един покрив. Гостуват 181 автора, които идват от различни краища на света. Палитрата е пъстра и обхожда континентите: България, Германия, Саудитска Арабия, Ирак, Египет, Бразилия, Украйна, Кувейт, Южна Африка, Великобритания, Куба, Франция, Турция, Испания, Конго, САЩ, Ирландия, Италия, Австралия, Сърбия, Израел, Холандия, Индия, Франция, Канада, Швеция, Норвегия, Унгария, Швейцария, Аржентина, Белгия, Полша, Нигерия, Пакистан, Беларус, Босна и Херцеговина, Индонезия, Гърция, Русия, Китай, Австрия, Либия, Сирия, Мексико, Тунис, Хърватия и Финландия.

Една от поканените на Интернационалния литературен фестивал е родената в София Цвета Софрониева. Софрониева живее през повечето време в Берлин. Тя говори пет езика и пише поезията си на немски, английски и български език. Нейната първа стихосбирка е „Chicago Blues“, издадена през 1992 година. Произведението е на български и английски език.

В рамките на феста тя ще чете свои текстове на 6 септември.

Литературният фестивал се концентрира предимно върху съвременното развитие на проза и лирика на световно ниво. Програмата е разделена тематично на: „Световна литература“, „Размисли“, „Спомен, т.е.“, „Specials“, „Литература на целулоид”, „Култура на остаряването” и „Интернационална детска и младежка литература“.

За „Световна мъдрост – Култура на остаряването” организаторите са спечелили и подтикнали десет международни писатели и журналисти да споделят опита си, как те и сънародниците им изживяват и приемат процеса на остаряване в тяхната култура. За проекта авторите са съчинили и текстове, събрани в книга, която представя колоритни старчески картини. В литературното произведение са допълнени и научни знания на немски изследователи по темата.

В „Размисли” международни експерти от различни сфери, сред които журналисти и писатели, ще разговарят и дискутират по актуални политически, обществени и културни теми от Източна Европа.

Програмата за деца и младежи се занимава основно с ученически класове в Берлин и презентира годишно около 20 международни писатели на детска и юношеска литература в различни формати и различни места из Берлин.

„Спомен, т.е.” е ретроспектива, на която известни личности четат произведения на познати, непознати или забравени немски и чужди автори от изминалите години и векове. Тази година програмата обръща внимание на източноевропейски писатели от миналото.

С годините се е утвърдил страхотен метод за преодоляване на езиковата бариера. Авторите четат откъси от произведенията си на майчин език, а актьори следват изпълненията с превод на немски език. Модератори и преводачи допринасят за пълноценна дискусия между публика и гости.

Миналата година за първи път бе организирана допълнителна акция в града-домакин – „Берлин чете“, която бе необикновен трамплин към световната литература. Час преди началото на феста берлинчани баха подтикнати да четат на висок глас прозаични текстове или стихотворения на любимото си място в града, като паркове, площади, пред входни врати или в метроспирки. Гласове отекваха от множество краища на немската столица, а смелчагата на най-оригиналното място бе награден. И тази година през целия ден на откриването ще се четат текстове.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Шкафове с книги красят градовете в Германия
Германка налага нова мода с книгите
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател
Купиха къщата на Яворовата Мина
Книжовен Франкфурт отново респектира
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт
88-годишна канадка издаде книга за деца
Парад на културите изпъстри Франкфурт
And the Oscar goes to… Франкфурт
Лувърът с впечатляваща изложба за 50-годишнината от Елисейския договор

Компасът на мъдростта

Не убивай комар с меч.
Конфуций


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!