сряда, 25 ноември 2020
Начало » Свят » Образование
М100 награди „Стоящия човек”


Фото: www.wikipedia.org, Suse
07 септември 2013, събота
Анна Погорелчук

Медии, които разрушават единството на Европа? Това е темата на международната конференция за медиите М100 от 5 септември в Потсдам.

В спор влязоха шестима от най-добрите журналисти и политици от различни европейски държави. Те обсъдиха влиянието на медиите върху интеграционния процес в Европа и добросъседските отношения на стария континет, както и каква роля играе политическата комуникация в този контекст.

В дебатите бяха включени факти и изследвания на участниците в тазгодишния уъркшоп М100 „ Млади европейски журналисти”. Той беше четиридневен и се състоя точно преди конференцията. В него младежите подготвиха клипове, блогове и различни текстове, в които изследваха темата. Те бяха активно включени в дебата. Имената на участниците са Анна Диамантупулу (Гърция), Саймън Дженкинс (Великобритания), Томаш Лис (Полша), Анализа Пирас (Италия), Инес Пол (Германия) и Хавиер Виал-Фолч (Испания). Модератор беше Тим Себастиан (Великобритания).

Наградата М100 за 2013 беше присъдена на „Стоящия човек” от площад Таксим. Ердем Гюндюз беше удостоен с нея още миналия месец, но тя му беше връчена именно в рамките на конференцията. Ердем е символ на протестите в Истанбул и има свои последователи навсякъде по света. Той прекара цели часове на площад Таксим, гледайки портрет на Кемал Ататюрк. С това си изпълнение той стана символ на мирния протест.

Наградата му беше връчена като признание на неговата отдаденост на свободата на изразяване и човешките права. Гюндюз твърди, че се е включил в протестите след смъртта на протестиращи в парка Гези. Тогава той решил да започне своя мълчалив протест и към него се присъединили много протестиращи и активисти. През следващите дни много хора в различни градове в Турция и по света последвали примера му в знак на солидарност.

Случилото се в парка Гези беше доказателство за натиска, който се оказва на журналистите в Турция. Те трябва да прикриват недоволството на народа от действията на правителството. Това, което Ердем Гюндюз направи, беше, че доказа, че и един човек може да изкаже мнение и да демонстрира свободата си.

Миналата година същата награда беше присъдена на председателя на Европейската централна банка Марио Драги.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Давай наставления само на този, който търси знания, след като е открил своето невежество.
Конфуций


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!