събота, 19 юни 2021
Начало » Изкуство и книги » Литературен свят » Градски легенди
(Не)Благоразумният герой Марио Варгас Льоса


Фото: www.wikipedia.org
15 септември 2013, неделя
Анна Погорелчук

Писателят Марио Варгас Льоса винаги е смятал, че национализмът е един от най-големите проблеми на XX век и е довел до смъртта на милиони. Затова според него е отрицателно явление възраждането му в наши дни.

Това той каза на представянето на новата си книга „Благоразумният герой“ ('El héroe discreto'). В нея авторът изисква от своите читатели да имат принципи и да ги защитават, каквото и да им струва това.

Но в хода на пресконференцията за представянето на новия роман се появи и въпрос за национализма от страна на присъстващите на срещата каталунци. Варгас Льоса се пошегува, че съпругата му и редакторката му са му забранили да говори по теми, които нямат общо с книгата. Въпреки това писателят си позволи да каже, че вярва, че светът преживява нещо „толкова прекрасно като глобализацията - с изчезването на границите, интеграцията на различни култури, традиции и религии“.

Глобализацията провокира отрицателни реакции, които са описани от философа Карл Попър като „повикът на племето“, продължи Варгас Льоса. А „с излизането от племето започва прогреса, цивилизацията“. Индивидът, който се отделя от племето придобива независимост, суверенност. И благодарение на това процъфтяват правата на човека, демокрацията - смята Варгас Льоса.

Но национализмът никога не изчезва и при някои обстоятелства даже е много силен. Национализмът е отказът от отговорност, от понятието за живеене на собствен живот. Заради това авторът смята, че цивилизованият свят на XXI век не трябва да се завръща към шовинизъм. „Случвало се е в Германия и Япония, които са едни от най-развитите страни в света“. За Варгас Льоса национализмът е „едно бреме, от което е трудно да се отървеш, но трябва да се бориш за това, иначе няма да имаме цивилизация“.

Заглавието „Благоразумният герой“ е избрано от Марио Варгас Льоса за неговата нова книга. Тя излезе на 12 септември едновременно в целия испаноговорящ свят. Една мелодрама, пълна с хумор в съвременно Перу - ярко, изпълнено с надежди, парадоксално, където Пиура и Лима вече не са просто физически места, а царства на въображението, населени с неговите герои.

„Благоразумният герой“ разказва историята на двама мъже, Фелисито Янаке и Исмаел Карера, които се борят срещу своите нелеки съдби. Това е роман, впечатляващ заради играта, която Варгас Льоса установява със собственото си литературно произведение. Както и с един нов елемент - ако досега бащите са били отрицателните герои, то сега синовете поемат тази роля.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Чакринов си търси актриси
Бургас отново събира елита на спортните танци
Хеликон?! Само такава банка нямаше...
Бургас очарова Ивон Калман
Moby се раздаде докрай на Бургас
Горещ купон с „Cuba Libre” и Устата
София Копола отново пред олтара
Битка за най-красивия тиквен фенер
Уроци по грим в Бургас
Мария Статулова иска мъжките роли в „Женитба”

Компасът на мъдростта

Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай на никого.
Уилям Шекспир


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!