събота, 28 ноември 2020
Начало » Изкуство и книги » Кореспонденции
Стартира 65-ото изложение на книги във Франкфурт


Фото: Манчо Манчев
09 октомври 2013, сряда
Александра Ингилизова

Днес официално бе открит 65-ият панаир на книгата във Франкфурт, който е най-значимото място за срещи на книгоиздатели, писатели и читатели в света.

На тазгодишното изложение, както всяка година, се очакват над 7000 издателства от над 100 страни и над 300 хиляди посетители.

Почетният гост тази година е Бразилия под мотото „Бразилия – земя, изпълнена с гласове”. Южноамериканската държава за втори път е на фокус във Франкфурт. За първи път страната е презентирала литературата и културата си през 1994 година.

Мястото, отредено на Бразилия, по традиция е във Фестхале – палата, която по принцип се използва и като концертна зала. На площ около 2500 кв. м. Бразилия ще може да представи най-новото от литературата си, да създаде нови контакти с немски и чужди издателства, да покаже освен това и музикалната си и кулинарната си култура.

В бразилската делегация са над 90 писатели от почти всички жанрове, които ще представят творбите и позициите си в над 150 четения и дискусии. Едва вчера стана ясно, че Паулу Коелю е отхвърлил поканата да присъства на панаира, като обяснява постъпката си със според него погрешно избрани писатели в делегацията.

Въпреки отсъствието му днес франкфуртската публика присъства на разговор с Луис Руфато, който седна на „Синия диван” (Das blaue Sofa), традиционното литературно предаване на телевизия ZDF с водещ Волфганг Херлес, на който на всеки половин час се сменят известни немски и чуждестранни писатели и личности от света на литературата и изкуствата. Руфато е журналист и писател и е един от най-важните гласове в бразилската съвременна литература.

На „Синия диван” беше представен и тазгодишният носител на литературната награда за 2013 година – Терезия Мора. Наградата, както винаги, беше обявена ден преди началото на панаира, а днес авторката на „Das Ungeheuer“ („Чудовището”) беше включена и в програмата на „Синия диван”.

Различното в това издание на панаира е „агората” с площ от 10 хил. кв. м., която е разположена между палатите и през която минават всички посетители. Там има три нови сцени – Open Air сцена, Kids Bubble и Walk of Fame. Целта на агората е да предостави нови възможности на изложителите – повече свободна площ, уникални възможности за презентации, интересна архитектура, а за публиката – разговори под открито небе с възможност за отдих и кулинарни предложения.

Тематичните акценти тази година падат отново върху електронната книга, онлайн книгоразпространението, детската и юношеска литература, бъдещето на книгоиздаването, бъдещето на книгата и електронните формати.

България е представена от „Асоциация на българската книга”, издателствата „Кибеа” и „Егмонт” и фирмата „Онтотекст”.

Панаирът ще продължи до 13 октомври. За любителите на книгата входът на 12 или 13 октомври е 17 евро, а комби билет за целия уикенд струва 24 евро.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Шкафове с книги красят градовете в Германия
Германка налага нова мода с книгите
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател
Купиха къщата на Яворовата Мина
Книжовен Франкфурт отново респектира
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт
88-годишна канадка издаде книга за деца
Парад на културите изпъстри Франкфурт
And the Oscar goes to… Франкфурт
Лувърът с впечатляваща изложба за 50-годишнината от Елисейския договор

Компасът на мъдростта

Самите Богове не могат да се преборят с глупостта на хората.
Айзък Азимов


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!