събота, 28 ноември 2020
Начало » Изкуство и книги » Кореспонденции
Вчера приключи световният панаир на книгата във Франкфурт


Фото: авторът
14 октомври 2013, понеделник
Вилизара Анталавичева

Тази година за 65-и пореден път се проведе най-големият интернационален панаир на книгата – Die Frankfurter Buchmesse.

Домакин бе както винаги Франкфурт. Събитието продължи пет дни. Изложители и гости изпълниха улиците, заведенията, хотелите и културните сгради в града. Официалният гост на книжния форум бе Бразилия, с богатата си литературна палитра. За няколко дни целият град стоя под знака на бразилската култура, а изложбите в няколко франкфуртски музеи и галерии ще радват публиката още седмици наред.

На първо място панаирът е търговски, предоставя широкомащабна платформа за издатели, агенти, книжари, библиотекари, илюстратори, учени, филмови продуценти, доставчици на услуги, преводачи, печатари, съюзи, артисти, автори, антиквари както и за софтуерни и мултимедийни комопании. Те всички представят продуктите си, завързват нови контакти, договарят контракти. От 9 до включително 11 октомври панаирът разтвори вратите си само за търговските посетители.

На 12 и 13 в омагьосващата атмосфера на Бухмесе-то се потопиха и неспециалисти-любители на литературата – срещу дневен вход от 17 евро, за целия уикенд 24 евро. Ценители от цяла Германия, а и от цял свят, изпълниха залите на 6-те халета, в които се проведе събитието и които заемат около две-трети от площта на панаирния комплекс във Франкфурт.

България бе пак в 5-о хале, този път на по-централно място, близо до входа. Изборът на изложените литературни произведения не бе еднороден.

Бразилия имаше цяло хале на разположение, наречено „форум“. На приземния етаж бяха построени „лагерите“ на медиите. На горния етаж имаше заведение с традиционна бразилска кухня. Няколко метра по-нататък бе огромната зала, царството на официалния гост. Интериорът бе интересен, разчупен. Интерактивните детайли преобладаваха над статичните. Една интересна идея – на хамаци, разположени в единия край, лежаха спокойно мнозина, слушайки бразилска музика с предоставени от госта слушалки и виждайки пред себе си на монитор превода на текста.

Рояци люде се качиха в метрото към панаира през последния уикенд. Слизайки на спирката, напомняха на забързани мравчици. Резервациите на летището и на централна гара отново се бяха покачили драстично. Още напускайки влака на гарата, гостите предвкусваха международния книжен форум. „Литературна гара 2013“, така се наричаше придружаващата програма под покрива на сградата, като малка площ бе обособена, покрита с уютен червен килим, върху него поставени малки будки, на тях изложени книги. Минаващите се спираха да разгледат, да поразпитат, да си починат и, не на последно място, да почетат и да послушат. Над 30 автора представиха там последните си творби, всеки ден бразилски автори четяха в ресторант на гарата.

Пред главния вход на панаирния комплекс отново бяха поставени редица маси и палатки, на които се продаваха книги на старо. Дори и стари издания на списания с почти вековна история проблясваха между тях на доста високи цени.

Площта на комплекса е неописуемо огромна. Въпреки безброй табели е трудно да се ориентираш. Лесно може да се пропусне входът към едно от халетата, свързaни с топла връзка и микробусчета. Вътре, веднъж попаднал в една от залите, не знаеш от къде да започнеш. Помещенията са големи, изпълнени с шандовете на издателствата и медиите, както и с разнообразните предложения на различните страни. Бе трудно да се разминеш, някои щандове оставаха поради неуморно обкръжение скрити от погледа на мнозина. Лицата зад щандовете бяха все учтиви и доволни, белязани от прокрадваща се умора. Официалната продажба на продуктите започна в 14.00 часа в неделя. Особено интересна беше календарната галерия.

Най-влиятелните, качествени и известни немски медии и издателства са представени с обширни, невероятни щандове с интересен, разчупен интериор. Много от тях със собствено кафене, където можеха да бъдат почерпени гости и клиенти само ,но само с покани. Но и между по-малките щандове, също много стойнойностни представители от бранша, имаше редица с оригинална визия. Всичко е субективно, но най-пленителният щанд бе украсен като къщичката на Хензел и Гретел от едноименната приказка. Бе може би и най-кичозният щанд, на немското любипитно издателство „Мания за величие“.

Специално внимание бе обърнато и на малките посетители. По редица издателски щандове се предлагаха обаятелни детски книжки и публикации за юноши. Мнозина изложители примамваха дребосъците и с допълнителна програма и очарователна декорация. Помислено бе дори и за детски игрален кът.

На големия площад между халетата непрестанно кипеше живот, с централно изградените „Kids Bubble“, палатка за автографи и подвижно заведение, наподобяващо цирк, наречено „Палатка за четене“. Редица заведения примамваха посетителите, на закрито и на открито, с напитки и бързи закуски, също с кулинарни специалитети. Традиционно навсякъде присъстваха мнозина млади ентусиасти, фенове на японската манга, преоблечени с костюми, като на Хелоуин.

В редица културни институции в града се проведоха четения и разговори в рамките на панаира на книгата, под общото наименование „Open Books“. Така тази година бяха представени 16 немскоезични автора, измежду тях Терезия Мора, носителка на тазгодишната литературна награда за германска книга с романа „Чудовището“. Призът бе връчен в надвечерието на книжния панаир и положи началото му.

Предварителни оценки сочат, че 143.000 търговски и 276.000 частни гости са посетили панаира, забелязан е спад в професионалния интерес с 2,2 процента в сравнение с миналата година.

Почетният гост през 2014 година ще бъде Финландия, а през 2015 – Индонезия.


Още снимки от изложението можете да видите тук.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Шкафове с книги красят градовете в Германия
Германка налага нова мода с книгите
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател
Купиха къщата на Яворовата Мина
Книжовен Франкфурт отново респектира
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт
88-годишна канадка издаде книга за деца
Парад на културите изпъстри Франкфурт
And the Oscar goes to… Франкфурт
Лувърът с впечатляваща изложба за 50-годишнината от Елисейския договор

Компасът на мъдростта

Когато нищо не е сигурно, всичко е възможно.
Маргарет Драбъл


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!