вторник, 01 декември 2020
Начало » Политика
Евродепутат иска помощ за българското животновъдство в пограничните райони


Фото: Ракурс
23 октомври 2013, сряда
Ракурс

В рамките на пленарната сесия на Европейския Парламент в Страсбург между 21 и 24 октомври, евродепутат Маруся Любчева отправи апел към Европейската Комисия за намиране на решение на въпроса с трансграничния пренос на зараза по животните, от който потърпевш е регионът на Югоизточна България и особено община Малко Търново.

Г-жа Любчева запозна колегите си с измеренията на проблема и поясни, че при наличието на воля от страна на европейските партньори и българските власти, ситуацията може да бъде овладяна и без да се нарушава съответното национално и европейско законодателство. В съответствие с Директива 2003/85/ЕО, при установяване на огнище на зараза, заболелите и заразените животни се умъртвяват.

Заедно с тях се умъртвяват и животни, които не са заразени, но са били в контакт със заразоносители. На животновъдите се изплаща компенсация, която не покрива реалния размер на загубите и това застрашава оцеляването на животновъдството в засегнатите райони.

„В моя избирателен район – Югоизточен планов, подобни събития не са рядко явление, поради граничния му характер и честото преминаване на заразени животни през границата с Турция. Най потърпевша е Община Малко Търново, на чиято територия през последните две години са умъртвени стотици животни", заяви г-жа Любчева и допълни, че умъртвяването на животните и ниската компенсация практически водят до ликвидирането на основния поминък на местното население и до обезлюдяването на региона.

Българският евродепутат уточни, че българските власти изпълняват изискванията на Директива 2003/85/ЕО и не прилагат ваксинацията като превантивна мярка, поради забраната за пускане на месо от ваксинирани животни на Европейския пазар. В същото време г-жа Любчева обясни, че Директивата предлага и алтернативи на умъртвяването на животни, които следва да бъдат разгледани и да се положат необходимите усилия за използването им.

Любчева акцентира върху нуждата от провеждането на консултации между българските ветеринарни власти и Европейската Комисия, за да се изработи ясна стратегия за ограничаване на икономическите щети на животновъдите в региона, и нуждата от подкрепата на Комисията за прилагането на подходящи превантивни мерки за предотвратяване трансграничното разпространение на зарази сред животните.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Купчина камъни престава да бъде купчина камъни в момента, когато един човек я погледне с представата за катедрала.
Екзюпери


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!