Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
ЕП обсъди Регламента за превоза на отпадъци
петък, 14 август 2020
Начало » Политика
ЕП обсъди Регламента за превоза на отпадъци


Фото: www.wikipedia.org
28 ноември 2013, четвъртък
Ракурс

На 27 октомври Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския Парламент обсъди проектодоклада за изменение на Регламент (ЕО) № 1013/2006 относно превоза на отпадъци, по който г-жа Маруся Любчева е докладчик в сянка.

Според Европейската агенция за околната среда (ЕАОС), държавите-членки генерират над 900 млн. тона отпадъци всяка година. Търговията и износът на отпадъци в страни извън ЕС е позволен, при условие, че са спазени въведените за това ограничения и при условие, че износът се извършва в съответствие със стандарти за опазване на човешкото здраве и околната среда.

Съгласно оценката на въздействието на Европейската комисия, страните- членки са докладвали едва 400 случая на незаконен превоз на отпадъци, но според експертни анализи, нерегламентираната търговия с отпадъци варира между 20 и 50 % от общия трафик.

В изказването си по доклада г-жа Любчева подчерта значението на Регламента като инструмент, който определя ясни критерии и процедури за инспектиране на отпадъците при превоз и третиране, изисквания за публичност и правомощия на Комисията по приемане на делегирани актове в определени случаи. Тя обърна внимание на необходимостта от повишаване на нивото на отговорност на страните членки и на контролните органи, ангажирани с проблемите на незаконния трафик на отпадъци.

„Позицията на Групата на социалистите и демократите в ЕП е категорична. Нуждаем се от този регламент, за да продължим с усилията си за опазване на околната среда и предотвратяване на загубата на ценни ресурси”, подчерта българският евродепутат и поясни, че въпросът за нелегалния превоз на отпадъци е двустранен: от една страна отпадъците са „вторичен” суровинен ресурс за ЕС, а от друга страна нерегламентираният превоз крие огромни екологични рискове, наред с чисто правната страна на проблема.

В заключение Маруся Любчева изрази становище, че общите формулировки и сега действащият регламент не са в състояние да разрешат въпроса с разминаването между „право” и „правоприлагане” в страните-членки, особено в контекста на нарастване на обема и вида на генерираните отпадъци. Това налага извършването на наложителни промени, подчерта Любчева.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Най-великите ни изживявания са нашите най-тихи мигове.
Фридрих Ницше


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!