Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Евродепутат поставя остро въпроса за тракийските имоти в Страсбург
петък, 14 август 2020
Начало » Страната » Свят » Политика
Евродепутат поставя остро въпроса за тракийските имоти в Страсбург

11 декември 2013, сряда
Ракурс

Маруся Любчева: Нерешаването на проблема е нарушение на правата на европейски граждани

На заседанието на Комисията по външни работи на 9 декември в Страсбург бе обсъден Докладът за напредъка на Турция за 2013 г.

В изказване по темата българският евродепутат Маруся Любчева изтъкна важния и навременен характер на доклада, предвид скорошните събитията в страната и положението на Турция като транзитна зона на бежански вълни от Сирия, в това число на нелегалната емиграция.

Маруся Любчева подчерта, че докладчикът г-жа Омен-Ройтен се е съобразила с направените от нея предложения и е отразила факта, че Турция следва да положи усилия, за да разреши все още висящи двустранни въпроси със своите съседи, като изпълни поетите законови задължения. Българският евродепутат направи пояснение, че в Резолюцията на Парламента по Доклада за напредъка на Турция за 2007 г. ясно е посочено, че Турция трябва да разреши въпроса с имуществените проблеми на тракийските българи - въпрос, засягащ също така и принципа за закрила правата на човека: "Считам, че една страна, кандидат-член на ЕС, трябва да съблюдава правата на останалите европейски граждани и да изпълнява поетите към тях ангажименти".

Любчева заяви, че ще внесе необходимите изменения, призоваващи Турция да положи достатъчно усилия за намирането на решение на проблема с имотите на тракийските бежанци. "Разбирам определящата роля на двустранните отношения по такива въпроси, но считам, че при условие, че Парламентът е излязъл веднъж с позиция за наличието на нерешен проблем, недопустимо е Европейската Комисия да проявява безразличие и да не отчита липсата на напредък ".

В допълнение, българският евродепутат подкрепи настояването за подписване на споразумение за реадмисия. "Не искам да прогнозирам продължаване на конфликта в Сирия, но бежанският проблем е сериозен за страните - съседи на Турция. Неподписването на това споразумение затруднява овладяването на бежанските вълни", заяви г-жа Любчева и призова Европейската Комисия да настоява за силен институционален ангажимент на Турция за сътрудничество с България и другите страни за общо справяне с бежанския проблем и опазване на границите на Съюза.

В заключение, г-жа Любчева изрази несъгласие с обвързването на споразумението за реадмисия с процеса за либерализация на визите за турски граждани, тъй като всяка подобна условност би усложнила разрешаването на проблемите и би затруднила намирането на оптимален резултат.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Да се оправдаеш с лошите дела на другите, е все едно да се миеш с кал.
Виктор Юго


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!