понеделник, 18 януари 2021
Начало » Политика
Турция иска нова Румелия, над която да властва, а Европа мълчи

12 декември 2013, четвъртък
Т. Бъчваров

Безпрецедентните изявления на Ердоган за „територията Тракия“ не са нещо ново в неговия политически речник и открито показват несъвместими с европейските норми и закони апетити и претенции. На тях веднага реагираха чрез външните си министерства Гърция и България - Гърция, остро, макар и с дипломатичен тон, а България – меко и дори безгръбначно.

Европа, естествено, не реагира изобщо, все едно, че не става въпрос за открита заплаха от страна на неоосманизма и войнстващия ислямски фундаментализъм към две нейни пълноправни членки. На Европа, ще си позволим малко по-фриволен израз, изобщо не й пука за нас и южните ни съседи. Иначе, обаче, щедро раздава дълбокомислени съвети по въпроси, касаещи вътрешните работи на суверенни държави.

Реакцията на нашето външно министерство не учудва никого. То се държи страхливо и по изпълнението на Ангорския договор, според който Турция следва да плати милиарди на тракийските ни бежанци след свирепия геноцид, нито пък реагира на масовото изкупуване на българска земя от турци с двойно гражданство. Останалите ни институции също покорно навеждат глави и се правят, че не чуват откровените провокации от страна на етнически партии, целящи да тестват българската търпимост, човешка толерантност и степента на уплахата ни. Което от своя страна пък само увеличава силата и броя на националистическите партии и формации...

Някой ще възрази с мотива, че с подобни изявления Турция се отдалечава от Европа и приемането й в европейското семейство става все по-невъзможно. Време е да осъзнаем една истина – Турция не се стреми към Европа, не иска да бъде в Европа. Първо – защото си дава ясна сметка, че не само Гърция и Кипър ще блокират задълго този процес, но в този хор ще запеят и Франция, Дания, Холандия. Да не говорим за Германия, която вече сърба попарата на турските емигранти – гастарбайтери, нежелаещи да се интегрират и да възприемат цивилизационните ценности на Европа. Второ – едно население, влязло в границите на ЕС и възприело неговите правила и закони, трудно може да се манипулира, да се води като стадо и да се мачка с помощта на полицията и жандармерията. Което впрочем става и сега при потушаването на протестите, особено в големите градове. Тоталитарният режим на Ердоган се страхува от интелигентните и свободомислещите и се старае да държи юздите на инакомислещите по принципа на тоягата и моркова. Същото важи и за медиите, които имат още много да мечтаят за свобода на словото и политическа и икономическа независимост.

Неоосманизмът и ислямизацията, които са характерни политики на правителството на Ердоган и които той прокарва по доста енергичен начин, не заплашват само държави като Гърция, България, Македония, те заплашват цяла Европа. Нещо по-лошо – те заплашват да взривят изначалната идея за обединена Европа, за една качествено нова територия, в която демократичните ценности и закони ще са определящи. В този смисъл Европа не трябва да флиртува с Турция и да разисква въпросите на визовия режим, а да постави проблемите на масата с цялата си твърдост и безкомпромисност, на която е способна.

А България е време да събере смелост и да заяви пред европейските си партньори и пред целия свят, че ще бъде първата бариера на Турция към ЕС, поне докато не се решат най-наболелите въпроси, като този с обезщетенията на прогонените тракийци, например. Някои държави, които вече са опитали и меда, и жилото на турската икономическа емиграция, гласно или негласно ще ни подкрепят.

Вече десетилетия нито едно българско правителство не поставя ултимативно тези въпроси, а се съобразява с нагласите в Европа, която явно не отчита реалната заплаха от настъплението на ислямския фундаментализъм.

Все още...Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!