Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Маруся Любчева: Няма „план Б” за Украйна. Европейската интеграция е единственият път пред нея
петък, 14 август 2020
Начало » Политика
Маруся Любчева: Няма „план Б” за Украйна. Европейската интеграция е единственият път пред нея

16 декември 2013, понеделник
Ракурс

„Вилнюс беше необходима стъпка за ЕС, не на последно място и благодарение лично на Комисар Фюле. За съжаление не сме удовлетворени. Необходим ни е задълбочен анализ на ситуацията, защото няма план Б, а трябва да продължим напред. Иска ми се да вярвам, че отказът на Украйна да подпише споразумението за асоцииране с ЕС не е окончателен.”

Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Маруся Любчева по време на провелия се в Страсбург дебат във връзка с резултатите от срещата на върха на Източното партньорство в края на ноември във Вилнюс, и по-специално по отношение на Украйна.

„Европейското бъдеще на Украйна обаче, не зависи само от нея – зависи и от нас, европейските политици. Асоциирането на която и да е страна е двустранен процес. В момента украинското общество е разделено, както и обществата в другите източно европейски страни, а ние, европейските политици, не положихме максимални усилия за да ги убедим в полезността на асоциирането” – заяви още Любчева.

Според депутата в преговорния процес ЕС е допуснал да доминира един персонифициран проблем – случаят Тимошенко, което е възпрепятствало управляващи и опозиция в Украйна да постигнат компромис и реален напредък по принципни въпроси. Според Любчева това, наред с натиска на Русия, е създало предпоставки за днешната ситуация.

„Важно е да отправим ясно послание и да призовем правителството за широк диалог с гражданите на Украйна” – добави Любчева. В отговор на въпрос от залата, свързан с казуса Тимошенко, Маруся Любчева потвърди, че Украйна, разбира се, е суверенна държава и може да решава собственото си бъдеще, но изрази съжаление, че украинското общество не е единно по въпроса за асоциирането, което е пропуск и на ЕС. Г-жа Любчева коментира, че ЕС трябва да подкрепи процеса на европейска интеграция на страната, но чрез съдействие за намиране на такъв компромис в обществото, който да покаже ясно на всички, че този процес е единственият път към модернизацията.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Когато съдбата почука на вратата, не се прави, че те няма вкъщи.
Тибетска поговорка


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!