събота, 19 юни 2021
Начало » Политика
Евродепутат настоява ЕС да не остава пасивен след изказването на Ердоган

21 декември 2013, събота
Ракурс

Комисията по външни работи на ЕП обсъди резултатите от дейността на Европейската служба за външна дейност, ръководена от Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън.

В качеството си на член на парламентарната комисия, Маруся Любчева коментира ситуацията в Украйна, отношенията на ЕС с Русия и поздрави г-жа Аштън за постигнатия напредък със страните от Западните Балкани, отбелязвайки значението на интегрираното развитие на Балканския регион.

„Връщам се от Грузия и искам да отбележа, че във всички разговори, които проведохме там, Украйна и положението в страната бяха основен акцент. Всички се тревожат от развитието на ситуацията, от това какви ще бъдат следващите стъпки и какво споразумение ще се подписва – подготвеното до този моменти или ще се води нов кръг от преговори. Трябва да имаме ясни и единни сигнали на ниво ЕС по отношение на бъдещите ни отношения със страните от Източното Партньорство. Подкрепата за тези държави е задължителна" – коментира Маруся Любчева.

По въпроса за отношенията с Турция, българският евродепутат не пропусна да подчертае, че ЕС не бива да остава пасивен и да игнорира непремерените изказвания на министър-председателя Реджеп Ердоган във връзка с принадлежността на територии на суверени балкански държави към бившата Османска империя, каквито изказвания имат ясен политически характер и създават напрежение в региона.

По-рано същия ден Любчева взе участие в дискусия по проблемите на кризата в Сирия, с участието на комисар Кристалина Георгиева, Върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш и представители на редица международни организации и служби, ангажирани с хуманитарни дейности в извънредни ситуации и превенцията на развитието на кризи.

Любчева поиска конкретни предложения, които могат да се изпълняват от ЕС и страните- членки и обърна внимание на два ключови за България въпроса, които трябва да се имат предвид при организиране на общи действия на ниво ЕС – разделяне на проблемите на бежанците от проблемите на незаконните емигранти и подкрепата към местните общности за справяне с проблемите на бежанските вълни.

Тя отчете посещението на Върховния комисар г-н Гутериш в България и поиска неговото становище за конкретната ситуация с бежанците, отбелязвайки, че България е една от най-засегнатите страни на територията на ЕС. В отговора си Гутериш се съгласи, че България действително понася основна част от тежестта в момента и е важно тя да бъде подкрепена, защото страната не е била подготвена за международна криза от подобни мащаби.

Отбеляза също така, че това е не проблем само на България, а на ЕС като цяло и солидарността на останалите страни-членки също е важна. Върховният комисар подчерта,че местните общности трябва да бъдат убедени в необходимостта от интегриране на бежанците, повечето от които са жени и деца, и трябва да се осигурят подходящите условия това да стане реалност.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

...законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството.
Христо Ботев


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!