вторник, 01 декември 2020
Начало » Страната » Свят » Политика
Издание, свързано с Ирена Кръстева, атакува ЕК за споменаването на Пеевски в доклада й

Делян Пеевски
Фото: Гугъл
28 януари 2014, вторник
Ракурс

Депутатът от ДПС е наречен "медиен лидер", "номиниран за съветник по националната сигурност".

Сайтът New Europe, за когото се смята, че е спонсориран от Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев, обвинява Европейската комисия за "неетичния" й мониторингов доклад за България, чиято "очевидна цел" била "опит за намеса в изхода от европейските избори през май в полза на опозицията", съобщи Mediapool.

Този извод е базиран на един основен факт – че ЕК включва в доклада си назначението на Делян Пеевски, син на Кръстева, за шеф на ДАНС.

Коментарът, подписан с псевдоним Kassandra (обикновено зад този псевдоним и рубрика се крият всички поръчкови статии на тандема Кръстева – Пеевски), се движи по "опорните точки" на управляващите и носи всички запазени знаци на тиражираната от медиите на Пеевски пропаганда, съчетаваща откровени лъжи с полуистини и манипулативни изводи.

Посочено е, че докладът на ЕК обхваща 18-месечен период, от които само три месеца покриват управлението на сегашното правителство. Докладът излезе на 22 януари, а правителството "Орешарски" бе избрано в края на май 2013 г., така че периодът на наблюдение върху него е поне шест месеца. По-нататък е посочен най-големият грях на ЕК – че в доклада е отбелязан изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

В публикацията Пеевски е определен като "медиен лидер" – нещо, което самият той отрича, а статутът му на "медиен лидер" не е отразен в нито един официален регистър. Освен това в публикацията се казва, че Пеевски е "номиниран за поста съветник по националната сигурност". Всъщност той е не само номиниран, но и избран след гласуване в НС за председател на агенцията по национална сигурност, а не за "съветник". Според Kassandra тази номинация, отменена само два дни след като е направена, е тема на вътрешната политика на страната и няма нищо общо с темите, разследвани от Европейската комисия.

В действителност темата има много общо с механизма за наблюдение и сътрудничество на ЕК, който от стартирането си през 2007 г. е съсредоточен върху правосъдието и вътрешните работи. В регулярни доклади се проследява напредъкът на страната в областта на съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията по върховете на властта. ДАНС като институция, функции и процедура за избор на ръководител попада в полезрението на мониторинга. Специално Пеевски и "хибрида ДАНС" са упоменати не в политическия доклад, а в придружаващия го технически доклад на ЕК.

По-нататък в коментара се казва, че през лятото, в разгара на протестите срещу легитимното правителство (според Kassandra тези протести са организирани от бившите управляващи), българският еврокомисар Кристалина Георгиева е отишла при демонстрантите и ги насърчавала да продължат. Kassandra не може да се примири и с това, че ден преди официалното публикуване на докладите за България и Румъния, част от българския доклад е изтекла в конкретна брюкселска медия (сайтътEurActiv), подпомагана от Европейската комисия, която излязла с "подвеждащото" заглавие "ЕК казва, че България е изгубила доверието на партньорите".

EurActiv всъщност написа, че в доклада има част, посветена на Пеевски и в нея се казва, дословно, че неговото назначение за шеф на ДАНС, макар и отменено, "остави тежка следа в доверието на обществото и партньорите на България, за чието преодоляване властите трябва да работят упорито". Kassandra дава същата интерпретация, каквато и контролираните от Пеевски медии в България – че тази статия на EurActiv (която всъщност съвсем коректно цитира написаното от ЕК) е резултат от познатата вече конспирация - че EurActiv е под влиянието на собственика на "Икономедия" Иво Прокопиев ( по принцип твърденията на медиите на Кръстева и Пеевски са, че всяка българска или чужда медия, който пише или говори критично за правителството "Орешарски" и за Пеевски, е "подчинена" на Иво Прокопиев).

След като уверено посочва, че "Европейската комисия няма нищо общо с вътрешните политически въпроси на държавите членки", Kassandra "пророкува", че "със сигурност някой ще плати политическата цена за това". "Първият най-вероятно ще бъде комисар Щефан Фюле, отговорен за българския доклад, и който се надява да стане началник на Службата за външна дейност в следващата Комисия. Вероятно след Гърция, България ще бъде втората страна, която ще наложи вето на подобно назначение", съобщава сайтът.

По-нататък са заклеймени и "еврократите" в Брюксел заради отношението им към някои страни членки. За пример е дадено отношението на ЕК към кабинета "Станишев", когато бяха замразени еврофондове заради съмнения за корупция. "Комисията бе замразила , без причина, € 515 милиона за финансиране на България, нанасяйки сериозни политически вреди на тогавашното социалистическо правителство на Сергей Станишев", пише Kassandra, според която това помогнало на ГЕРБ да спечели изборите през 2009 г.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

На света има само две достойнства, на които можем и трябва да се прекланяме - това са гениалността и искрената доброта.
Виктор Юго


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!