събота, 31 октомври 2020
Начало » Страната » Политика
Залезът на Пеевски

Пеевски
Фото: Дойче веле
16 февруари 2014, неделя
Иван Бедров
Източник: Дойче веле

Пропуснахме изгрева му, но сега всички наблюдаваме залеза му: доскоро името му бе познато само на малцина, но днес вече всички знаят кой е Пеевски. От незаменим за някои той се превърна във вреден.

Успелият млад мъж на 33 години е в центъра на събитията в България вече почти една година. Няма друг случай, в който едно име да занимава цяла държава, освен ако това не е името на премиера, президента или поне на лидер на управляваща партия.

Делян Пеевски не е никъде и в същото време е навсякъде. Той е депутат, който не ходи в парламента, но името му се появява под законопроекти. Има запазено магистратско място без да упражнява такива функции, но името му изскача зад висши назначения в съдебната система. Не притежава имоти, но охраната му бди над скъпи сгради из страната. Официално няма бизнес, но се споменава като фактор в редица сделки.

Няма дори медии на хартия, но използва израза "моите медии".

Делян Пеевски си отива.

Или го отиват. Няма голяма разлика.

И в двата случая причините са едни и същи: безграничният апетит помага на растежа, понякога създава здравословни проблеми, но абсолютно винаги създава врагове почти в геометрична прогресия – колкото по-голям, толкова по-мразен. Излизането на светло обаче се оказа най-опасно за явлението "Пеевски".

Доскоро името му бе познато само за хората от управлението, големия бизнес и медиите. За широките народни маси той беше непознат. Днес обаче всички знаят кой е той, всеки ден слушат за него и със сигурност много хора не го харесват.

Задкулисие на светло?

Какво точно е Пеевски можем да разберем от думите, с които той се описва и с които го описват другите. Откритото му писмо до Конституционния съд от началото на октомври 2013 година стана известно с репликата "Аз съм на 33 години и съм успял". Но в същото писмо Пеевски държи да изясни, че не е представител на задкулисието: "Къде е моето задкулисие? Кои са неговите измерения? Настоявам за уточнение с конкретика", пише депутатът от ДПС.

Няколко месеца по-късно той самият започна да отговаря с конкретика. По собствено желание ни информира, че 40 пъти е бил в кабинета на министъра на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Логичният въпрос е какво прави депутат от опозицията в кабинета на министъра 40 пъти. И отговорът отново идва от самия Пеевски: "Молбата му, ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове". Пеевски добре е разбрал собствения си въпрос и добре уточнява с конкретика какво е задкулисие.

Странно единодушие цари сред представителите и на четирите политически сили в парламента за ролята и значението на Делян Пеевски. "Пеевски е приемствеността между управлението на ГЕРБ и БСП", казва бившият вътрешен министър от социалистите Румен Петков. "Делян Пеевски управлява прокуратурата чрез огромното си влияние във Висшия съдебен съвет и чрез главния прокурор Сотир Цацаров", казва следващият вътрешен министър в кабинета на ГЕРБ Цветан Цветанов. А лидерът на ДПС Лютви Местан припомня как ГЕРБ хем подкрепяли протестите срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС, хем "се чувствали комфортно зад широкия му гръб".

Тези изречения също помагат за изясняване на значението на думата "задкулисие", въреки че не са толкова ярки като изказването на бившия министър на културата и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов:

"Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред."

Всичко това вече е на светло, а какво задкулисие може да има пред кулисите?

От незаменим до вреден

Излизането на светло на Делян Пеевски стана на 14 юни, когато парламентът го избра за председател на ДАНС. Някои продължават да задават въпроса КОЙ го предложи, но 8 месеца по-късно изглежда не е толкова важно точно кой, а че все пак го е предложил.

Слава Богу, че този КОЙ предложи Пеевски, за да го извади на светло и така да приближи явлението към неговия залез.

Хората получиха представа как действа схемата – ако проявяваш интерес от нещо в медиите, ако ти е важно някое назначение в правосъдието, ако развиеш апетит към някоя сделка, най-добре е в този момент да си зад широкия гръб.

Незаобиколимия гръб.

Днес обаче Делян Пеевски вече очевидно е вреден. Ако приемем, че представлява сам себе си, вече вреди на всичко постигнато за тези 33 години. Ако пък е боздуган, вече носи много повече негативи за ръката, която го размахва.

А и може ли да очакваш хората да обичат един боздуган? С липсата на мярка и невъздържаното си желание за изява Пеевски успя дори да умножи вредите. Зачестилите му изказвания пред подбрани медии показват засилена изнервеност.

А на кого му трябва изнервен боздуган?Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Доброто, направено тайно, се възнаграждава явно.
Японска мъдрост


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!