вторник, 01 декември 2020
Начало » Бургас » Страната » Политика
Търговци готвят протест срещу „Lafka”


Фото: БГНЕС
18 февруари 2014, вторник
Ракурс

В Бургас обясняват, че не могат да се конкурират с веригата павилиони на „Булгартабак”, която подарява кутии цигари и кафе при покупки.

В няколко града в страната назрява протест срещу новата верига павилиони за вестници и цигари "Lafka", която е собственост на "Булгартабак", съобщи Би Ти Ви, цитирана от News.bg.

Местните търговци се опасяват, че навлизането на веригата ще доведе до фалита им. В Бургас над 500 дребни търговци, които разпространяват тютюневи изделия, се чувстват застрашени от инвазията на новата верига павилиони.

Настъплението в морския град започна, като бяха изкупени голяма част от павилионите за вестници. След това Общинският съвет на два пъти промени Наредбата за преместваемите обекти, така че в будките да се продават не само печатни издания, но и цигари и дребни пакетирани стоки. Търговците обясняват, че един търговец няма право да стопанисва повече от един обект.

"Единствено изключение се допуска за печатни произведения. Тоест, за нас се разрешава един обект, а за тях се разрешават 50-100 и повече", оплака се Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на средния и дребния бизнес.

В жалба до Административния съд търговците в Бургас настояват по съдебен път да бъде спрян монополът, като спорните поправки отпаднат. Таня Бобчева, която е на пазара от близо 10 години, се опасява, че ще трябва да затвори, защото не може да си позволи да прави отстъпки, както новите лавки.

"В момента, например, на две кутии закупени цигари от тях, те подаряват трета - нещо, което ние няма как да си го позволим. Другаде пък на всяка закупена кутия цигари подаряват кафе – нещо, което ние отново не можем да си го позволим. Истината е, че в момент на криза оборотите са прекалено свити. За мен това е нелоялна конкуренция от тяхна страна", категорична е Таня.

По информация на търговците в града има над 200 искания за поставяне на новите павилиони, като са избрани най-атрактивните места.

"Локациите са разработвани от нас от страшно много години. Те имат вътрешна информация, имайки предвид, че ние всички зареждаме цигари на „Булгартабак”. Всеки месец справките от бургаския дистрибутор, който е и техен, пристигат в „Булгартабак”. Те си избират най-вървежната локация не само в Бургас, това се отнася за цялата страна. Това действително е бомба със закъснител, защото става въпрос за страшно много фирми и съответно работници", категорична е Таня Бобчева.

За момента общината в Бургас е спряла издаването на разрешения за монтиране на новите обект, но от Асоциацията смятат победата за временна.

За да защитят интересите си от зараждащия се монопол, търговците от над 10 града в страната се обединиха в Национален координационен съвет на дребния бизнес. Ще настояват и за помощ от вицепремиера Даниела Бобева.

Освен от търговците, новата верига среща отпор и от потребителите. Във Фейсбук има група "Аз не купувам от Lafka" в която членуват над 44 хиляди души. В нея се появяват новини свързани с инвазията на веригата в страната, както и за протестите на търговци и потребители. Според членовете на групата от "Булгартабак" насилствено установяват монопол, като премахват конкуренцията.

Сред основните причини за бойкота на "Lafka" e и собствеността й, която неофициално се свързва с банкера Цветан Василев.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Най-същественото е невидимо за очите.
Екзюпери


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!