вторник, 19 януари 2021
Начало » Страната » Политика
Тържествено отбелязаха 3 март в Европейския парламент

05 март 2014, сряда
Ракурс

Националният празник на Република България – 3 март, беше тържествено отбелязан в ЕП в Брюксел със събитие под надслов „136 години свободна България – връзка между минало и настояще в Европа”.

То беше организирано от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент по инициатива на Маруся Любчева, която откри събитието с приветствено слово.

Сред гостите на събитието бяха г-н Мигел Анхел Мартинес, заместник-председател на Европейския парламент, българският еврокомисар г-жа Кристалина Георгиева, министърът на външните работи г-н Кристиан Вигенин, заместник-министъра на културата г-н Васил Василев, българският посланик в Белгия г-н Веселин Вълканов, евродепутати от всички политически групи, гости от европейските институции и много българи, живеещи в Брюксел.

Събитието започна с приветствия и откриване на изложба с репродукции на известни български исторически картини под наслов „Свобода и национално съзнание”. Експозицията беше организирана под патронажа на Министъра на културата на България и изработена от „Никрима” ООД специално за събитието. Благодарение на нея гостите и служителите на европейския парламент се запознаха и си припомниха ключови за българската история събития и личности, допринесли за Освобождението на България.

Последвалата богата фолклорна програма от песни, танци и хора създаде тържествена обстановка и настроение сред гостите. В нея участваха деца и младежи от фолклорния песенно-танцов състав „Гласовете на Родопа планина” към читалище „Светлина 1925” – с. Момчиловци, обл. Смолян, от формация „Академична оперна сцена” към Национална музикална академия – София, от фолклорно трио „България” и от хор „Чудесия” – Велинград.

В края на събитието, участници и гости извиха голямо хоро под звуците на родопски каба-гайди и заедно изпълниха химна на република България. В емоционално слово след събитието Маруся Любчева благодари на всички участници и гости, и сподели: „Радвам се, че толкова много приятели, колеги и гости се присъединиха към нас, за да отбележим заедно Националния празник на България. Благодарна съм на всички участници за прекрасната празнична атмосфера, която създадоха именно тук, в Европейския парламент.

Техният талант ни позволи да изпитаме празничния дух по много специален начин и ни припомни, че всички носим България в сърцата си, където и да сме. Надявам се и занапред да имаме възможност да представяме по света България и българската култура по такъв блестящ начин, както тази вечер го направиха тези млади хора. Гледайки ги, съм уверена за тяхното бъдеще и бъдещето на България".Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Който обича да марширува, напразно има мозък в главата - гръбначният би бил достатъчен.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!