вторник, 19 януари 2021
Начало » Киносалон
За втори път София връчва Наградата на младите зрители на ЕФА


Фото: София Филм Фест
29 април 2014, вторник
Ракурс

Европейската филмова академия (ЕФА) и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

Във Филмовия ден на младите зрители на 4 май от 13:00 до 19:00 часа Домът на киното в София ще бъде едно от седемнайсетте места в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика.

Европейската филмова академия представя трите номинирани филма за Наградата на младата публика 2014:

СЪЖАЛЕНИЕ, 95 мин, Холандия
режисьор Дейв Шрам
сценарий Мария Петерс и Дик ван ден Хувел
продуценти Дейв Шрам, Мария Петерс и Ханс Пос

БУРЯ, 103 мин, Германия
режисьор Катя фон Гарние
сценаристи Кристина Магдалена Хен и Леа Шмидбауер
продуценти Ева Карлстрьом и Андреас Улмке-Сметън

МИСИЯ MGP, 90 мин, Дания
режисьор Мартин Миее-Ренард
сценаристи Мартин Миее-Ренард, Гите Локегаард и Ханс Хансен
продуценти Хенрик Мьолер Шоренсен и Марсела Дичман

Младежите в Олбор (Дания), Барселона (Испания), Белград (Сърбия), Братислава (Словакия), Будапеща (Унгария), Клуж-Напока (Румъния), Ерфурт (Германия), Изола (Словения), Лондон (Великобритания), Призрен (Косово), Рига (Латвия), София (България), Стокхолм (Швеция), Тбилиси (Грузия), Тел Авив (Израел), Валета(Малта) и Вроцлав (Полша) ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите.

В едно истинско европейско гласуване говорителите на журито ще предадат резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването. Младите зрители от цяла Европа могат да общуват и да обменят впечатления и на специалната страница в социалната мрежа https://www.facebook.com/YoungAudienceAward.

Записването за участие като жури във Филмовия ден става като изпратите три имена и възраст на press@sofiaiff.com.

Филмите бяха номинирани от селекционна комисия, съставена от еспертите по детско кино Маргарет Алберс (Германия, Фондация „Златно врабче”), Михал Матус (Израел, представител на Международния детски филмов фестивал в Тел Авив), Ян Назевски (Полша, New Europe Film Sales) и Естер Вуояла (Финландия, Детски международен филмов фестивал Оулу).

Европейската филмова академия днес обединява около 3000 професионалисти в киноиндустрията на Стария континент, като основната цел е популяризация на европейската филмова култура. Създаването на академията е по инициатива на група кинематографисти през 1988 година. За първи президент е избран Ингмар Бергман. През 1996 година негов приемник става Вим Вендерс, а за председател на борда на академията е избран Ник Пауъл – многократен гост на София Филм Фест, създател на прочутата компания Virgin Records (заедно с Ричард Брансън), продуцент с внушителна филмография и директор на National Film and Television School във Великобритания. От 2005 до 2013 година председател на борда на академията бе френският продуцент Ив Мармион. В момента тази длъжност се заема от полската режисьорка Агнешка Холанд.

Основната цел на Европейската филмова академия е да популяризира инициативи и участва в различни дейности, свързани с филмовата политика. Програмата на академията включва конференции, майсторски класове, работни групи и семинари, чиято обща цел е да се изгражда мост между творчество и индустрия. През 2011 година Бордът на Европейската филмова академия за първи път направи своя официална среща в България. Членовете на ЕФА имаха възможност да се срещнат с българската кинообщност, да обсъдят условията за създаване на филми у нас, както и да участват в програмата на София Мийтингс; някои от тях, като Фолкер Шльондорф, Анджей Жулавски и Горан Паскалевич, представиха свои емблематични филми пред публиката на София Филм Фест. Всяка година кулминацията на дейността на ЕФА е церемонията по раздаването на Европейските филмови награди – „Оскарите” на Стария континент, които се гласуват от нейните членове. 27-ите награди ще бъдат раздадени на 13 декември 2014 година в Рига.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Не вървете след никого, вървете само след себе си.
Буда


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!