Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Няма подводница, няма и надуваема лодка
понеделник, 06 юли 2020
Начало » Море
Няма подводница, няма и надуваема лодка

Работна закуска по време на семинар за усвояване на европейските фондове
Фото: Ракурс
15 ноември 2011, вторник
Иван Станимиров

Неотдавна „пенсионираха” подводницата ни „Слава” и обещаха да я превърнат във военноморски музей на бойната ни слава. Хубаво, рекох си, тръгнало ни е на музеи, на Лувъри, нека да има още. Само че като помислих, помислих... доста се затрудних да си представя нашата „слава” – нито образ има, нито мирис, нито цвят...

Бях обаче зарадван, че един евентуален морски ковчег за невинни матроси е вече в небитието. И запрехвърлях в главата си възможните отговори на резонния въпрос - трябва ли ни подводна лодка?

Първи отговор: военна – не. Защото не е по джоба ни да поддържаме подобен свръхскъп плавателен съд, пеейки си песенчицата за голия тумбак и чифтето пищови.

Втори отговор: цивилна подводна лодка обаче е нужна. Нужна е на родната ни океанографска наука, която с нищожни средства постига завидни резултати. Необходима е модерна изследователска подводница, натоварена със съвременна апаратура, за изследване не само на уникалното ни Черно море, вече външна граница на ЕС, но и защо не на световния океан!? Макар че от днешните министри на финансите и на образованието, приравнили учените от БАН с феодални старци, не очаквам подводница, дори не очаквам и надуваема лодка. Защото те ще останат в историята главно с безхаберието си към науката и нейната изследователска същност.

Впрочем безхаберието е белег на това правителство, щом става въпрос не само за наука и култура, но и за геополитика. Да поясня – неотдавна прочетох „Антарктида - окото на Космоса” на проф. Боян Биолчев и интервю на проф. Христо Пимпирев по повод на същата книга. И от тях разбрах, че българската експедиция на Южния полюс се финансира с около 300 000 лева годишно!?!

Отказвам да коментирам сумата. Много повече пари пръсна всеки кандидат-кмет, особено в областните центрове, на последните избори за купуване на гласове и всевъзможни машинации! Т.е. убеден съм, че пари в държавата има /щом могат да се пилеят безконтролно и за разните ни измислени „светски” прояви/, но няма воля и акъл да се употребяват умно.

Тогава за каква наука говорим? То е ясно, програмата, която толкова години вече следват „демократичните” ни правителства, е една – отглеждане и потупване по рамото на неукия. Защото кой не знае това - прост народ по-лесно се манипулира и ограбва...Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Никога не гледай отвисоко на хората, освен ако не помагаш на някого да стане.
Габриел Г. Маркес


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!