събота, 31 октомври 2020
Начало » Страната » Политика
Дойче веле: Защо ДПС продължава да стои зад Пеевски?

Пеевски и Местан
Фото: BGNES
21 юни 2014, събота
Татяна Ваксберг

ДПС за втори път се оказва с последен шанс и за втори път не възнамерява да го използва. В случая под "шанс" се има предвид възможността на партията да се разграничи от гангстерския свят, към който я причисляват.

Първият път беше миналата година, когато ДПС излъчи Делян Пеевски за шеф на ДАНС и с това предизвика едногодишен протест, който поне в първите месеци беше подчертано многолюден. Улицата нарече Пеевски как ли не - мафиот, цензор, крадец, пазител на многомилионна черна каса, а медиите се надпреварваха да измислят приемливи заместители на тези определения.

Пеевски и ДПС преди година

Това беше първият път, когато ДПС получи възможност да се раздели с Пеевски, независимо дали със съжаление или не. Улицата даде на Местан златен шанс да се освободи от този товар, като се позове на увреждане на репутацията или просто на европейската практика - при нея е немислимо да развиваш политическата кариера на човек, подозиран дори и в една десета от това, в което обвиняват Пеевски.

Местан не само че не се възползва от този шанс, но дори отхвърли обвиненията, защити депутата си, обяви го за несправедливо сатанизиран и призова да му се даде отговорен пост, за да покаже какво може. Тази защита беше колкото партийна, толкова и лична, и продължи цяла година.

Ето цитати на Лютви Местан:

14 юни 2013 година: „Аз поемам категоричен ангажимент, че контролът над председателя на ДАНС ще е не само парламентарен, но и граждански.“ (dnes.bg)
19 юни 2013 година: „...казусът Делян Пеевски не е първопричината за протестите, а само един повод, и след приключване на този казус ще се търсят други поводи за протестите.“ („24 часа“)
30 октомври 2013 година: Пеевски „не е влиятелна, а само популярна личност“ (offnews.bg)
22 януари 2014 година: Пеевски е „полезен и пълноправен член на парламентарната група на ДПС“ (fakti.bg)
23 февруари 2014 година: „Митът за задкулисието на българската политика е толкова верен, колкото и митът за медийния монопол на г-н Пеевски.“ (“Капитал“)
17 април 2014 година: „Отправих силна препоръка [Пеевски] да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС. Научих от вестниците, че той вече не е собственик и на вестници.“ (агенция „Фокус“, цитирана от frognews.bg)
17 април 2014 година: „Разговаряхме с г-н Пеевски, поканих го [да бъде кандидат за европейските избори], дойде, попълни декларация и другите изискуеми документи по Изборния кодекс“ (“Стандарт“)

Пеевски и ДПС днес

Година след сюжета с назначението на Пеевски за шеф на ДАНС той все така бива представян като сенчест бизнесмен, но обвиненията вече не идват само от медиите, нито само от улицата.
Бившият президент на страната Георги Първанов съобщи по „Нова телевизия“, че фирмите, които е трябвало да участват в строежа на „Южен поток”, са свързани с Пеевски.
Бившият министър на културата Вежди Рашидов обяви по БиТиВи, че разривът между Делян Пеевски и Цветан Василев е провокиран от това „кой да прибере парата от източването на 2-3 милиарда от Южен поток“. За тези пари, според Рашидов, ще има убийства, „ще се лее лой и кръв“.
Според съоснователя на ДПС Касим Дал, който някога беше заместник-председател на Движението, а по-късно направи своя партия, ДПС е „корпорация със собственик Делян Пеевски“, която в момента се намира в разрив с БСП вероятно заради парите по „Южен поток“.
Така се говори за улични банди, но не и за политици, нито пък за бизнесмени. Езикът, с който описват Пеевски, е по-красноречив дори и от съдържанието на обвиненията.
Това е вторият, а вероятно и последният път, в който ДПС има шанс да опази останките от своя имидж - като се разграничи от Пеевски и инициира публична комисия за проверка на дейността му. Абсолютният минимум, който се очаква от лидера на партията Лютви Местан, е да изрази поне тревога от вероятността негов депутат да е нагазил в толкова нечисти води. Но подобно предположение изобщо не бива допускано - вече цяла година.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Ако спрем да се осъждаме, няма да имаме нужда от психотерапевт.
Епикур


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!