вторник, 01 декември 2020
Начало » Страната » Свят » Политика
Дер Щандард : Австрийската полиция иска ареста на Пеевски

Делян Пеевски
23 юни 2014, понеделник
Ракурс

Банкерът Цветан Василев получил заплаха чрез есемес с текст: "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря" .

Австрийската федерална полицейска служба е изпратила в петък молба до българската прокуратура да издаде заповед за ареста на депутата от ДПС Делян Пеевски, пише в понеделник австрийският всекидневник "Дер Щандард", цитиран от Vesti.bg.

По информация на вестника това е станало, след като банкерът Цветан Василев се е обърнал към полицията във Виена с молба да разследва изпратени до него заплашителни есемеси."Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря", гласяла последната заплаха към Василев, която получил във вторник вечерта миналата седмица, сочи информацията на австрийския всекидневник.

В качеството си на народен представител Делян Пеевски има имунитет и задържането му може да стане само, ако парламентът гласува свалянето на имунитета му.

Преди десет дни прокуратурата в София задържа трима души по обвинение, че са се опитали да убият Пеевски. След като съдът отказа да ги задържи с мотив, че няма никакви доказателства, прокуратурата протестира, но впоследствие отказа да поддържа тезата си.

"Дер Щандард" допълва, че Василев е бил във Виена по работа и е останал в австрийската столица след получената заплаха. Банкерът твърди пред вестника, че есемесът е дошъл от "бившия му делови партньор" Делян Пеевски и това не е бил първият такъв.

"Това не е за първи път. На 22 май Василев, един от най-големите, но и най-оспорвани предприемачи в България, е получил телефонно обаждане пак във виенски хотел. Пеевски търсел убиец, съобщил позвънилият, чието име е известно. Бившият бизнес партньор щял да плати 5 мил. долара за поръчково убийство на Василев”
, пише авторът на публикацията в "Дер Щандард" Маркус Бернат.

След втората есемес заплаха трети отдел на австрийската полиция, който се занимава с организирана и обща престъпност, се е активизирал и е изпратил молбата до българската прокуратура. От полицията са отказали да потвърдят информацията пред "Дер Щандард". Говорителят на полицията Марио Хайл, цитиран от изданието е заявил, че не дава информация за непублични издирвания.

Изданието пише още, че Виена изглежда намесена в битката между двамата бизнесмени,"при която става въпрос за повече от спор за изискуемост на кредити от трицифрени милиони - газовият проект "Южен поток", независимостта на българската съдебна система и намесата на правителството в различни успешни приватизационни сделки и спечелени обществени поръчки за двамата бизнесмени".

"Дер Щандард" допълва, че Пеевски и Василев са били партньори в продължение на десет години. При избора на строител на "Южен поток" техни общи фирми спечелили поръчките, но междувременно Пеевски е придобил и дела на Василев."Бях сляп. Сега плащам цената", е коментирал Цветан Василев.

Вестникът припомня също поставянето на КТБ под надзор, медийната кампания срещу Василев във вестниците на майката на Пеевски Ирена Кръстева и разследванията на софийската прокуратура, които са предизвикали "паника".

Според информацията на изданието в понеделник трябва да започнат разговори за преобразуване на КТБ чрез по-малките акционери, като финансовата необходимост се оценява на 750 мил. евро. Вестникът все пак посочва, че Василев е един от най-големите, но и спорни предприемачи в България допълва, че бизнесът му се простира в много сфери, а депозити в КТБ са имали държавните енергийни дружества, докато правителството не е сложило ограничения.

В края на материала се припомня неуспешният избор на Пеевски за председател на ДАНС и последвалите протести в страната, както и задържането и освобождаването на тримата души, които той наричаше "моите убийци".

Междувременно Малина Александрова, директор на Дирекция "Публична дейност" на Главната прокуратура, съобщи за БГНЕС, че в прокуратурата няма постъпило искане от австрийската полиция за задържане на Делян Пеевски.

Александрова уточни, че искане за задържането му може да бъде отправено от австрийската полиция до МВР, а по адресна регистрация на лицето може да бъде отправено искане и до Софийския градски съд.

По-късно от Софийския градски съд (СГС) и МВР съобщиха, че в двете институции също не е постъпило искане за задържането на Делян Пеевски. От СГС уточняват, че в дейността на съда не се включва провеждането на арести и не е в неговите правомощия да иска такова.

Самият Делян Пеевски отрече да е изпращал есемес със съдържанието, цитирано от "Дер Щандард". "Не съм отправял никакви заплахи към Василев, отдавна нямам никакви контакти с него", твърди депутатът, който е категоричен, че ще подаде сигнал в прокуратурата "за набеждаване в престъпление".Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!