събота, 23 януари 2021
Начало » Бургас
Архитектурен конкурс съживява бившата Немска болница в Бургас


Фото: община Бургас
29 август 2014, петък
Ракурс

7 идейни предложения се състезават за преобразяване на сградата на бившата Немска болница на ул. „Кирил и Методий“ в Бургас.

Община Бургас ще кандидатства с проект за цялостното й реконструиране и преобразяване в Музей на съвременното изкуство. В сградата ще бъде преместен и целият фонд на Регионална библиотека „П. К. Яворов“. Това съобщи кметът на община Бургас Димитър Николов.

Проектните предложения постъпиха след обявения архитектурен конкурс на община Бургас. Идеята на инициативата е съществуващата сграда да придобие подходяща нова функция, а основната задача пред проектантските екипи, участващи в конкурса, е да създадат условия на едно място, в рамките на имот с площ около 3 200 кв.м, да се поместят център за обмен на идеи в различни форми на съвременното изкуство, както и лаборатория за между-културна интеграция заедно с модерна библиотека, отговаряща на изискванията на съвременния читател.

Журито, което ще оценява предложенията е в състав: арх. Десислава Евгениева – началник отдел „Кадастър, регулация и архитектура“ в община Бургас, арх. Митко Шикеров – представител на Камарата на архитектите в България, инж. Станислав Койчев – представител на Камарата на инженерите, арх. Валентин Стамов – представител на Съюза на архитектите, Златан Христов – юрисконсулт, инж. Васил Василев – началник І-ва РСПБЗН – Бургас, Наталия Коцева – директор на Регионална Библиотека „П. К. Яворов”. До две седмици комисията ще обяви кой е одобреният проект. Той ще бъде представен и подложен на обществено обсъждане.

Комплексът от сгради, намиращи се на ъгъла на улиците „Кирил и Методи” и „Оборище”, познат още като бившата Немска болница, не се използва от десетилетия. Преди няколко години той бе дарен на бургазлии от Министерство на здравеопазването, за развитие на културата в града.

Общината, от своя страна, след като получи работен инвестиционен проект, ще кандидатства за външна помощ за реализацията му. Музеят на съвременното изкуство ще предложи пространства за представяне на живопис, графика и скулптура, фотография, дизайн, арт инсталации, пърформанси и други форми на модерното изкуство, както и зона за библиотека, с необходимите помещения за предлагане на съвременна форма на услугата.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Огнян Петков извая българска Темида
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Психолог издаде книга
Змей шета по куклената сцена
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра

Компасът на мъдростта

Не вземай живота твърде насериозно. Никога няма да се измъкнеш от него жив.
Елберт Хъбард


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!