събота, 05 декември 2020
Начало » Бургас » Страната » Градски легенди
Най-модерната зала „Арена” в България ще бъде в Бургас

18 септември 2014, четвъртък
Ракурс

Британският архитект Ендрю Йоман и арх. Ивайло Петков представиха днес идейния проект за изграждането на мултифункционалната зала "Арена Бургас".

Със своите 7 000 места тя ще е сред най-големите в България, а в проектирането й са заложени съвременни иновации, съобразени със световните тенденции. Проектантският екип е с голям опит в проектирането на обществени, мултифункционални и спортни сгради в цяла Европа, Китай, Южна Корея и САЩ. Дело на арх. Йоман е още проектирането на мастерплана на Москва, както и на най- големия телескоп в Чили.

Специфично за бъдещата "Арена Бургас" е това, че основната зала освен с постоянни седящи места ще бъде проектирана с опция за мобилни модули, което ще позволи освен за лекоатлетически състезания, тя да се адаптира за провеждането на големи концерти и турнири от почти всички видове спортове.

В изработването на идейния проект е използван специален софтуер, който позволява най-правилно да се проектират местата за зрители, така че да се осигури добра видимост от всяко едно кътче в залата.

Бъдещата "Арена Бургас" е съобразена с изискванията на световните спортни федерации и това ще я направи подходяща за домакинство на европейски състезания. Бургас вече е заявил намеренията си да стане домакин на Европейското първенство по лека атлетика в зала през 2019 година.

Специално внимание е отделено на акустиката на залата, така че тя да е подходяща за провеждането на концерти на изпълнители от световен ранг.

Всички вътрешни помещения ще бъдат проектирани така, че да се осигури максимална достъпност за хората с увреждания. Освен, че ще могат да бъдат пълноправни зрители, те ще могат да ползват залите за тренировки в различните видове спортове.
Залата ще разполага с прес и ВИП зони, кетъринг зона, ресторант, обслужващи паркинги както за леки автомобили, така и за ТИР. Тя ще е снабдена със специална иновативна система за събиране на дъждовната вода.

На представянето присъстваха представители на спортните федерации в Бургас, на сдруженията на хората с увреждания, архитекти, строители. Идейният проект е отворен за предложения, които ще бъдат разгледани и въведени при техническото проектиране на сградата. Срокът за проектиране е 110 дни.

Реализацията на тази идея започна преди няколко години, когато кметът Димитър Николов поиска от военното министерство старото поделение в к-с "Изгрев" и то беше прехвърлено на община Бургас. Проектът предвижда благоустрояване на терен от 46 254 кв.м. и изграждане на модерна и достъпна инфраструктура за провеждане на спортни, културни и бизнес събития чрез многофункционален спортен, конгресен и бизнес център - "Арена Бургас".Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Чакринов си търси актриси
Бургас отново събира елита на спортните танци
Хеликон?! Само такава банка нямаше...
Бургас очарова Ивон Калман
Moby се раздаде докрай на Бургас
Горещ купон с „Cuba Libre” и Устата
София Копола отново пред олтара
Битка за най-красивия тиквен фенер
Уроци по грим в Бургас
Мария Статулова иска мъжките роли в „Женитба”

Компасът на мъдростта

Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!