събота, 23 януари 2021
Начало » Образование
Истината като светлина за душата

СОУ "К. Петканов" също ще отбележи годишнината на своя патрон
01 декември 2011, четвъртък
Стеляна Йонкова

120 г. след рождението на акад. Константин Петканов дискутират делото му

Научна сесия, посветена на 120-годишнината от рождението на известния български писател, редактор, народопсихолог и академик Константин Петканов започва утре в Бургас.

Събитието ще се проведе в Морското казино и ще продължи и на 3 декември под ръководството на проф. Михаил Неделчев и с участието на преподаватели от НБУ, БСУ, Университет ”Проф. д-р Асен Златаров” и учители. Със свои доклади ще се включат д-р Йордан Ефтимов, доц. д-р Елка Трайкова, проф. Калина Лукова и др. В научната конференция, организирана от Нов български университет, Регионалната библиотека „П. К. Яворов” и община Бургас, ще вземе участие и Катя Делчева, директор на училище „Константин Петканов”, което вече двадесет години носи достойно името на известния ни писател и общественик. Бургаското училище ще отбележи годишнината от рождението на своя патрон с изложба и презентация за живота и творчеството на Петканов.

Неслучайно годишнината от рождението на писателя, който нарича истината „светлина за душата”, се чества в крайморския град. От 1920 г. до края на 1929 г. Константин Петканов живее и твори в Бургас. Той е един от многото тракийски бежанци от Лозенградско. След като работи една година като учител в Созопол, Петканов се премества със семейството си в Бургас. Първата му квартира е на улица „Патриарх Евтимий” №13, която съществува и днес.

Това е един от най-щастливите периоди в живота на Константин Петканов. Тук се раждат дъщерите му Сълза и Поляна, тук редактира седмичния вестник ”Странджа” и създава първите си творби - поемата в проза „Самодива” и „Тракийски разкази”. Най-голяма известност му носи романът „Без деца”, който писателят посвещава на обичаната си съпруга - сърбо-унгарката Станислава-Александра Новакович. Книгата привлича вниманието на българската и на европейската литературната общественост. През 1927 г. творецът получава специална награда от Института за литература към Обществото на народите. Известният френски философ и писател Анри Бергсон, Нобелов лауреат за литература през 1927 г., и Алберт Айнщайн определят „Без деца” за най -добрия роман на Балканите.

Константин Петканов има принос и за издигането на Бургас като важен музикален център. През 1921 г. става член, а по-късно и председател на музикалното дружество ”Родни звуци”. Писателят свири на цигулка, а съпругата му Саша, възпитаничка на музикално училище, ръководи хора при дружеството. След като завършва библиотекарски курс в София, Петканов работи като уредник на Общинската библиотека и е един от инициаторите за създаването на читалище ”Пробуда”.

Обществената дейност на писателя е оценена по достойнство от бургазлии. През 1929 г., последната от престоя му в морския град, Петканов е избран за зам.-кмет на общината.

Човекът, който само с едно изречение изразява както физическия, така и духовния образ на писателя, е дългогодишният му приятел Илия Бешков. В своето есе „Коста оживя!” големият ни художник пише: ”Коста бе български селянин, който оре и жъне добре, пее хубаво, говори искрено, играе и танцува като дедите си и плаче само от умиление”...Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Бръчките трябва да обозначават само тези места, където преди е имало усмивки.
Марк Твен


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!