Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
понеделник, 06 юли 2020
Начало » Образование » Море
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна

„Морето ни събира като експерти, но и като приятели”, заяви Маруся Любчева и даде старт на форума
Фото: Ракурс
03 декември 2011, събота
Ракурс

Да стане интернационална, за да отговори напълно на характера и на тематиката си. Това пожела проф. Иван Маразов в приветственото си слово при откриването на четвъртата национална кръгла маса „Морето – граница или врата”, чиято подтема тази година е „Лабиринтите на Голямата вода”. По темата дискутираха изтъкнати учени от България.

„Уникалността на Черно море е ясна, в докладите това е видимо. Ние развиваме вече установена традиция, която не е само на Бургас, тя е на България. И много бих искала основното послание, което отправяме, да бъде чуто в цяла България – да се обърнем с лице към морето”, заяви доц. д-р Маруся Любчева, председател на Черноморски институт - Бургас, който организира събитието в партньорство с Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

Форумът, събрал в областния център учени от цялата страна, се проведе в четири направления, включиха се близо 20 докладчици от университети в Бургас, София, Шумен, Благоевград и от други културни институти. Бяха разгледани културологични, етнографски и лингвистични аспекти на живота покрай големите водни басейни, поставени бяха проблеми на морския и речния туризъм, както и въпроси, свързани с екологията.

Чудесен фон на конференцията бяха маринистичните снимки на младата поморийка Мариета Иванова, студентка по психология в СУ „Св. Климент Охридски”, спечелила първа награда от конкурса за художествена фотография „Обърни се към морето”. Нейните невероятни 13 мига с безкрайната вода – тиха или бурна, с изгрев или залез, с хората и плажовете – всъщност показват различните лица на Черно море. Това е първата самостоятелна изложба на Мариета, която се занимава по-сериозно с фотография от 3 г.

Преди официалното откриване, докато течеше регистрацията на гости и участници в кръглата маса, успяхме да поговорим на крак с проф. Маразов, чийто корен е от Айтос, но едва ли това е причината да се включва всяка година в конференцията. Той е завършил изкуствознание в някогашния Ленинград, днес преподава в Нов български универститет.

- Проф. Маразов, каква е причината да участвате с такова постоянство в този форум за Черно море?

- Ако беше през лятото, сигурно нямаше да ме питате… Истината е, че аз съм свързан с Бургас, а и не мога да откажа на човек като Маруся Любчева. Лесно е да си научен ръководител, когато цялата работа е свършена. Стимул за участие са и колегите, с някои от които се виждаме веднъж годишно точно тук. Не крия, че темата ми е много интересна. Културологично и митологично водните басейни са изключително важни, те винаги са между два свята, свързват или разделят.

- Нашето море граница или врата е?

- Водата не определя това, а хората и държавите. Черноморският басейн е специална зона, още от античността, от потопа. За съжаление недостатъчно познат и проучен е той като възможност и ресурс, а и ние малко правим, за да променим ситуацията. Пак казвам, от културологична гледна точна този воден басейн е изключително интересен, като тръгнете от аргонавтите та чак до Саакашвили.

- Извън контекста на срещата бих искала да ви попитам какво е отношението ви към случващото се с БАН?

- О, аз отдавна нямам никакво отношение!...

- Не, не, питам ви просто за мнение по въпроса – та старчета, та бюджети, та реформи и черни флагове… Академизмът и как се гледа на него, това не може да ви е безразлично.

- Ръководството предаде лесно фронта и после изведнъж се развълнува. Въпросът трябваше да се реши навреме, не сега. Чух премиерът да казва, че много били лумпените в България. Ами всеки лумпен ще се радва да се закриват академични терени…Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Никога не гледай отвисоко на хората, освен ако не помагаш на някого да стане.
Габриел Г. Маркес


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!