събота, 28 ноември 2020
Начало » Страната » Политика
Двете правителства на България

22 ноември 2014, събота
Татяна Ваксберг
Източник: Дойче веле

Колко правителства може да има в един и същ кабинет?
Българският случай показва, че те са най-малко две: първото правителство е онова, което положи клетва в парламента, а второто е това, което се съставя в момента.


В това второ образувание, което се съставя в момента, попадат чиновници, свързани с управлението на финансови дела или с други процеси от сферата на вътрешната сигурност.

Част от тях впечатляват със скандалните истории, в които вече са замесени.

Друга част - с прекалено очевидната необяснимост на назначаването им.

Да не би в момента да се сформира група за реално управление на публичните финанси, обвита в златистия станиол на едно официално и малко по-приемливо правителство?

Пак и отново за КТБ

В сряда Министерският съвет изненадващо смени шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, като посочи един-единствен аргумент - че досегашният председател на УС Росен Николов е подал оставка.

Новината идва само няколко дни, след като ДПС протестира срещу Николов от трибуната на парламента. Миналата седмица депутатът Йордан Цонев обяви, че Николов е част от “икономически кръг” за “изкупуване на депозити от КТБ”, който всъщност представлявал модела “КОЙ”.

В сряда се оказа, че заподозреният от ДПС Николов необяснимо е подал оставка и че това се случва само две седмици преди да започнат изплащанията на гарантираните депозити в КТБ.
Въпросите се увеличават с още един, ако си припомним, че изплащането на гарантираните депозити трябваше да бъде извършено преди поне два месеца.
И че абсолютно всяко действие, извършено от властите след театралното срутване на КТБ, беше не само трудно обяснимо, но и закъсняло.

Изплащането на депозитите не беше извършено нито от редовното правителство на Орешарски, нито от служебното правителство на Близнашки, а покрай това възникна хипотезата, че се изчаква някакъв истински разпоредител с бюджетни и политически средства, който да излезе на сцената.

Сега, когато такъв има, Борисов обвини предишните управляващи в бездействие.
Сякаш тяхното бездействие не е косвен елемент от собствения му дневен ред.

Новият председател на Фонда Радослав Миленков е бивш член на ръководството на ПИБ (2003-2012), която за малко да катастрофира като КТБ, и на Общинска банка (след 2012), чийто шеф беше Владислав Горанов, сегашният министър на финансите.

Горанов се прочу с една снимка, която така и не обясни - на нея се вижда как той и печално известният Делян Пеевски седят на една маса в заведение.

Миленков поема Фонда в навечерието на едно дългоочаквано събитие - в понеделник той трябва да обяви кои банки ще изплащат депозитите на КТБ.

Хора, митници, автомобили

Другите кадрови идеи на кабинета не са чак толкова зрелищни, но издават подчертана носталгия към времето на необезпокояваните корупционни практики.
Идеята от вторник, например: Станимир Флоров да оглави изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”.

Флоров беше нарицателно име по времето на първия кабинет „Борисов”. Тогава той управляваше ГДБОП, беше известен като дясна ръка на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и подозиран в изнудване и търговия с влияние. Преди няколко месеца срещу Флоров беше образувано и дело за подкуп в особено големи размери, което досега не е придвижено доникъде. Източници на няколко медии, включително на Дойче Веле, сочат, че тъкмо премиерът Борисов е стоял зад идеята за това повторно назначение на уличен в корупция човек.
Но в четвъртък Борисов се отказа от назначението.

Каза, че то не било негова идея.

Неосъщественото повторно овластяване на Флоров прилича на едно друго назначение, което кабинетът „Борисов” завари - това на Ваньо Танов, който отново оглави митниците и беше приветстван на този пост от самия президент на републиката.
Нищо, че се прочу с най-красноречивия от всички корупционни скандали, наричан за краткост “Ало, Ваньо”. В рамките на тази неразплетена от съдебните власти история министър-председателят Борисов беше звънял на шефа на митниците (“Ало, Ваньо”) и му беше поръчал да спаси от митническа проверка даден бизнесмен.

Този изпълнителен събеседник вече над три месеца повторно оглавява митниците.

Зад паравана

Методичното назначаване на съмнителни личности - или назначаването на дадени личности в съмнителни моменти е факт, който е силно впечатляващ и заради това, че тези назначения се извършват зад фасадата на една трудно постигната коалиция, включваща не само националисти с неонацистки намерения, но и уважавани партньори.

Официалният кабинет съществува едва от две седмици, но вече е достатъчно ясно за какво отиват усилията на Реформаторския блок - в най-добрия случай за спасяване на остатъците от спасяемото, след като тайфунът е вече преминал.

Така например в сряда Реформаторският блок инициира поправка в закон, с която да се намалят едноличните решения, на които има право шефът на Фонда за гарантиране на влоговете - инициатива, която навярно е свързана с подмолно протичащ процес по овладяване на Фонда.

Що се отнася до по-вероятния сценарий, резултатът за РБ е вече налице: използван е за параван на корупционните практики и на криминалния процес, срещу който беше призван да се бори.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Това, което не ме убива, ме прави по-силен.
Фридрих Ницше


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!