събота, 23 януари 2021
Начало » Страната » Театър и музика » Свят
150 музиканти в юбилейния концерт на Райна Кабаиванска

18 декември 2014, четвъртък
Ракурс

В зала 1 на НДК грандиозният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта” ще отбележи кулминацията на честванията в юбилейната година на Райна Кабаиванска, организирани от Нов български университет.

13 изключителни артисти от школата Кабаиванска, солисти на световни оперни театри и лауреати на престижни конкурси, ще пеят със съпровод на хора и оркестъра на Софийската опера, под диригентската палка на Найден Тодоров, съобщи Агенция Фокус.

Андреа Каре, Вероника Симеони, София Соловий, Виктория Йео, Мария Радоева, Вирджиния Тола, Анаис Мехиас, Ана Петричевич, Елиза Барберо, Чинция Киарини, Антон Марков, Матео Дезоле и Костадин Мечков пристигат от 4 континента, за да бъдат част от празника в родината на своята Маестра.

Програмата на концерта е съставена от продуцента на проекта и изпълнителен директор на НБУ Георги Текев и лично от Райна Кабаиванска.

Музика от Моцарт, Белини, Росини, Доницети, Верди, Вагнер, Масне, Чилеа, Сен-Санс и Пучини ще звучи в арии и ансамбли от най-прочутите им и любими на публиката опери.
Сценограф и режисьор на спектакъла е актрисата Снежина Петрова.

Концертът е благотворителен и събраните средства ще бъдат използвани за стипендии за обучение на бъдещи поколения млади оперни таланти.

„Всеки зрител от публиката, закупил своя билет, е реален меценат на изкуството и дава своя принос за развитието на класическата музикална среда в България“, казват организаторите от НБУ.

На 16 декември официални гости и партньори на концерта и представители на медиите имаха удоволствието да присъстват на среща с голямата оперна прима, след което бяха поканени да присъстват и на част от репетицията за концерта с нейните ученици – солисти в предстоящия концерт.

В чест на юбилея на Кабаиванска, Столична община учреди и обяви официално едногодишна стипендия в подкрепа на млади музикални таланти, носеща името на Кабаиванска.
Стипендията ще се връчва всяка година и ще дава възможност за обучение на един избран с конкурс млад български изпълнител в Модена, където от години живее оперната актриса.

Изненада за Кабаиванска беше и подареният й от Българска национална телевизия архив от златния фонд на обществената медиа на нейни изпълнения през годините.
На срещата беше представен и издаденият преди дни диск Raina Kabaivanska Rarities.


Албумът съдържа изключителни изпълнения от петте десетилетия на световната й кариера, малко познати дори на най-верните й почитатели. Raina Kabaivanska Rarities (Райна Кабаиванска – рядко изпълнявани арии), е издание на Нов Български университет, където от 2001 г. тя води майсторски класове, през 2002 г. учредява фонд за национални и международни стипендии за млади оперни певци, а от 2010 е член на Настоятелството.

Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай на никого.
Уилям Шекспир


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!