понеделник, 30 ноември 2020
Начало » Страната » Изкуство и книги » Театър и музика » Свят
Български арт десант в Берлин

Кадър от "Съдилището" на Стефан Командарев
23 януари 2015, петък
Ракурс
Източник: Факел.бг

Митко Новков ще води среща-разговор на тема „Мислещата литература“

Софийското сдружение „Маргиналия“ организира в Берлин двудневен фест, озаглавен „Дни на българската култура – нови европейски акценти“. Това ще се случи на 7 и 8 февруари т. г. в Българския културен институт.

Ето и програмата:

На 7 февруари от 13 ч. до 14 ч. ще има Welcome party, на което с думи към гостите от България ще се обърнат Панчо Чернев, директор на БКИ, както и главният виновник за това културно нашествие Юлиана Методиева, издател на сайта „Маргиналия“.

Ще вдигат словесни наздравици и Асен Блатечки, Самуел Финци, Севда Шишманова, както и Георги Лозанов.
От 14 ч. инициативата отива у БНТ и представянето на сериала „Под прикритие“, сезон 4, 12 еп. Прожекцията ще бъде придружена със специалното участие на Вяра Анкова, генерален директор на БНТ, Севда Шишманова, програмен директор на БНТ и актьра Владимир Пенев.

От 16 ч. Митко Новков ще открие предварително подготвения за изложението щанд на българските книгоиздатели: „Критика и хуманизъм“,“Агата-А“, „Жанет 45“, „Хемус“, „Парадокс“, „Дамян Яков“, „Ентусиаст“, „Гутенберг“ и „Факел“.

От 16.30 до 18.30 ще се върти отново парче от сериала „Четвърта власт“, 12 епизод, след което ще има раздумка с присъстващите зрители. Тук ще бъдат и продуцентите на сериала Севда Шишманова и Найо Тицин.

В 18.30 ч. започва представянето на Арт движение „Кръг“ – фотографска изложба от съхранени семейни фотографии на турски фамилии от Кърджалийско, турско документално наследство от 19-20 век.
От 19 ч. тръгва прожекцията на документалния филм „И България е една голяма грешка“, сценарист Георги Лозанов, режисьор Стоян Радев.

След края на филма започва дискусията „Какво /не /се случи в България след падането на Берлинската стена“. Участниците са доц. Георги Лозанов, Златко Енев, Митко Новков, Стоян Радев, Севда Шишманова, водещ Юлиана Методиева.

На 8 февруари от 12 ч. изд. „Парадокс“ ще се срещне с немските си партньори, а от 14 ч. отново документално кино, този път с „Досието на ДС”. Продуцент е Комисията по досиетата, режисьор Ема Константинова, сценарист Лора Шумкова, а главен герой във филма е Иван Москов. Лентата ще бъде представена от Юлиана Методиева.

Срещата с берлинските читатели ще тръгне от 15.30 ч.
Темата е "Мислещата литература. Социалната, културната и човешката отговорност на писането". Поканени са за участие Митко Новков, Доротея Монова, Златко Енев и Радост Николаева.

От 17.30 ч. инициативата преминава в Софийска опера и балет. Събитието Вагнер: Мултимедийна Power Point представя проекта "Фюсен" – увод към гостуването на Софийската опера и балет от 12 до 17 септември 2015 г. в театъра в Бавария, който се намира срещу замъка "Нойшванщайн", с тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга".
Гостите ще видят 30-минутно видео с откъси от четирите заглавия - "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете".
Видеокомпилацията запознава в детайли със сценографията, костюмите и изпълнителите, с характерни откъси от тетралогията.

Същата вечер от 19 ч. Димитър Сотиров, авторът на книгата „Гена Димитрова. От А до Я“, ще представи своето издание в присътвието на Боряна Димитрова, дъщерята на прочутата оперна прима.
А от 20.30 ч. организаторите на арт акцията канят зрителите да видят игралния филм „Съдилището“ на режисьора Стефан Командарев.
Това е копродукция на Александър Рис, Кристине Хаупт от “Нойе Медиополис филм продакшън”, Германия; Борис Т. Матич от “Пропелер филм”, Хърватия; Владимир Анастасов, Ангела Несторовска от “Сектор Филм”, Македония и др.

След края на прожекцията ще има среща със Стефан Командарев, Асен Блатечки, Александър Рис и Кристине Хаупт. Заплануван е и разговор с публиката на тема: „Българското кино и световния бежански процес“.

На финала следва закриване на двудневката за българската култура, прощални думи на Панчо Чернев, директор на БКИ, както и от Юлиана Методиева – главен редактор и издател „Маргиналия“. Съвсем на финала – коктейл за гостите и участниците, всички уморени от наситената програма, но щастливи от берлинското си общение.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!