неделя, 17 януари 2021
Начало » Страната » Политика
Дойче веле: Кашата КТБ

Ще върне ли Сърбия Цветан Василев?
Фото: BGNES
15 март 2015, неделя
Мирела Иванова

Какво е КТБ днес? Ако е банка, под чий надзор е? На БНБ, управлявана от Искров ли? Ако е банка в несъстоятелност, то кой опазва активите ѝ – квесторите ли? Казусът КТБ ще се влачи до пълното разграбване на активите ѝ.

Експресивно изказване на премиера Борисов в парламента отново разбълника кашата КТБ. Не че някой е забравил “банковия обир на века”, но приклещени в снежния и всички останали капани, в които едва-едва помръдваме ден за ден, точно този казус сякаш залинява.

Остава си замърлян до пълното разграбване на активите, които са останали.

Засега са изчезнали само половината от добрите активи, според оценката на одита в размер на около 1,8-2 милиарда лева.
Остава си и мътната вода, в която големите риби да си наловят рибата чрез прихващания от цесии.

От края на миналата година имало било законодателство, което ги забранява, и какво от това?

Ето как не-метафорично назовава проблема и председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова: “В момента сме в едно безвремие. Квесторите са там и управляват нещо, което не е банка. В това безвремие никой не контролира какво и какви сделки извършват квесторите.”

Тук времето едва се влачи, а какво да говорим за безвремието.
Но все пак председателят на ВАС Георги Колев се опитва да направи нещо като разяснение: разгледани са делата по 40-те жалби срещу решението на БНБ да отнеме лиценза на банката, по 28 от тях има решения, по 12 такива предстоят.

Колев отива и още по-далеч като ни обяснява, че “проблемът за държавата е сериозен” и предвид големия обществен интерес е готов почти по матросовски да се хвърли на амбразурата, т.е да влезе в състава на съда, за да участва в процеса и делото да бъде разгледано и от него.

Засега - но докога?

 Ледено мълчание засега запазва Иван Искров, чиято оставка отдавна се иска и очаква. Но главният управител на БНБ сякаш е недосегнат от факта, че четвъртата по големина банка в страната бе срината - под носа му, пред очите му.
С негово знание и съгласие, или?
Писмото, с което БНБ потвърждава пред парламента, че изпълняващата длъжността подуправител на БНБ Нели Кордовска наистина е изтеглила част от парите си в КТБ часове преди официалното затваряне на банката, и то след края на работното време, изглежда също няма да активизира нито морални “свлачища”, нито прокурорски “струпища”.

Засега е известно само, че квесторите, които са назначени от БНБ, ще бъдат заменени с временни синдици, посочени от Фонда за гарантиране на влоговете. Те ще управляват, докато съдът обяви официално банката в несъстоятелност и бъде назначен постоянен синдик.
Очакванията са, че временните синдици ще преразгледат и някои от прихващанията, разрешени от квесторите и довели до рязко намаляване на активите на банката.

Тука има, тука нема

Блудкавата каша КТБ час по час се подправя и със слуха, че съдът в Сърбия а-ха и “ще ни върне Цветан Василев”. Но все пак адвокатите обжалват и трябва да се изчака решението на по-високата съдебна инстанция и току виж “не ни го върне”.
Всички, пътували с автобус през съседната нам страна в първите години след промените, си спомнят за мръсните паркинги, на които се спираше за отдих и тоалетна. Там винаги стояха и дебнеха за наивници големите играчи на “тука има-тука нема”.

Асоциацията е лесна, почти фасулска: и отговорът на въпроса ще бъде ли изправен банкерът Цветан Василев пред българската Темида е по-скоро “тука нема”.

Естествено, отговорът може да звучи и по друг начин, и пак да е верен: Цветан Василев ще застане пред българската Темида точно толкова, колкото застана и неговият някогашен пръв авер и настоящ мощен опонент.

Но пък знае ли човек в тази каша?Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!