понеделник, 19 април 2021
Начало » Изкуство и книги » Свят
Един от най-реномираните европейски музеи стана на 200 години

15 март 2015, неделя
Вилизара Анталавичева

Музеят „Щедел” във Франкфурт на Майн празнува днес 200-годишен юбилей. Институцията е един от символите на културната сцена в немския метропол и е една от най-престижните в Европа. Действащ директор на музея от 2006 година е австриецът Макс Холлайн.

„Щедел” води началото си от дарение за музейна фондация. Франкфуртският търговец и банкер Йохан Фридрих Щедел (1728-1816) завещава в началото на 19 век състоянието си, както и колекцията си от книги и творби на изкуството, на Франкфурт. Документът е изготвен на 15 март 1815 година.

Идеята му е хуманитарна, с тази постъпка той цели гражданите да имат достъп до помещенията, в които съществува пълноценна комбинация от музей и училище по изкуство. Училището „Щедел” съществува и до днес. Поради недостатъчната квадратура на предоставената от Щедел семейна сграда, колекцията се „настанява“ през 1878 година трайно в сегашната внушителна постройка на брега на река Майн.

От тогава салоните за изложения са претърпели многократни промени и ремонти, а колекцията се е разрастнала значително, а днес наброява почти 3000 картини.

От Средновековието до съвременното изкуство, векове културна история изпълват галериите на импозантната сграда. Редица временни изложби са показвани в музея, като ретроспективата на Сандро Ботичели преди пет години с рекордните 367 000 посетители. Твърди се, че това постижение ще бъде засенчено тази пролет.

По повод двувековния юбилей на 11 март в „Щедел” стартира изложението „Моне и раждането на импресионализма“.

Откриването на изложбата на 10 март вечерта привлече стотици гости, които трудно и много внимателно се разминаваха из залите и се радваха на творбите. Емблематичните шедьоври на импресионализма са заети от редица частни лица и музеи, сред тях някои от най-значимите в света. Много нежна изложба, показваща не само майсторските творби на френския художник Клод Моне, а и на негови съвременници, между тях Пиер-Огюст Реноар, Едгар Дега, Берта Моризо, Алфред Сисле, Камий Писаро, Едуар Мане.
Изложението ще продължи до 21 юни.

Музеят „Щедел” не празнува юбилея си скромно. Той посреща гости, които нямат специална покана, готви изненади, провежда конкурси.

Идеите на организаторите са разнообразни. За рожденика е поръчана и голяма торта. В рамките на юбилея са куратирани тази година общо шест временни изложби, планирани са и редица интересни изследователски проекта.

Преди два дни на страницата на музея стартира акцията за оригинални снимки. Желаещи могат да изпратят оnline поздравителен фотос по повод юбилея. Наградата е ваучер за висококачествена репродукция на произведение на изкуството.

По стените на централното стълбище е конципиран колаж, който нагледно съпоставя годината на основаването на фондацията с юбилейната година, представя пълна информация около историята на „Щедел”. Площта на композицията е около 50 квадратни метра.

Днес е организиран голям празник за гражданите. Входът в галериите на сградата е свободен цял ден. Планирани са пърформанси, семинари, обиколки на салоните с професионални водачи и куратори, както и камерна музика на симфоничния оркестър на местната медия Hessischer Rundfunk.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

През деня - мисли, през нощта - сънувай.
Китайска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!