събота, 23 януари 2021
Начало » Политика
Дойче веле: Как Борисов намери цаката на управлението


Фото: БГНЕС
14 май 2015, четвъртък
Полина Паунова

Премиерът Борисов бе представян като нов образ, различен от онзи в първия му мандат. Част от стратегията му за политическо оцеляване? Твърдейки, че намерил цаката на управлението, той показа добре познатото си лице.

Той „прави първа копка, проектира, построява и открива“. Доволен е от работата на главния прокурор Сотир Цацаров и се чуват често по телефона, приел е в дома си разследвания съдия Румяна Чаналова, която отишла "да му се жалва" и не смята, че настоящият състав на ВСС е "на ГЕРБ", защото още преди 10 години се убедил, че в България никой не се чувства задължен на този, който го е назначил. Освен това България е по-добре от Румъния, тъй като антикорупицонните разследвания там били "политически гонения", а на нас "ни е необходимо спокойствие".

Работи добре с коалиционните партньори РБ, ПФ, АБВ. Но не можел да отрече – в смесените райони получавал достатъчно толерантност и от ДПС в момента. Не отрече възможност партията му да си сътрудничи с Движението на местните избори. Избегна въпрос дали партията му ще издигне президента Росен Плевнелиев за втори мандат.

Той е доволен от проверките на НАП. Толкова доволен, че „затова не сменил шефа“ на приходната агенция. И изобщо, както пак той самият каза: „Намерил съм му цаката“. За управлението ставаше дума.

Той е Бойко Борисов – лидер на ГЕРБ и премиер-министър на държавата за втори път.

Саморазкриването на „стария Борисов“

В последната половин година за него се изговори много. Бил нов, променен, с друг имидж. Взел си бил поуки, станал кооперативен, толерантен и израснал политически. Не бил онзи Борисов от 2009 година – не гостувал в сутрешни блокове я по телефона, я на живо всеки ден. Не флиртувал с медиите. Щял да прави реформи.

За оборването на всички тези твърдения бе необходимо само едно интервю, в рамките на астрономически час ефирно време, в което новият стар премиер успя да покаже (дали съзнателно или не е друга тема) възгледите си. И от всичко се разбра едно – намерил му е цаката.

А цаката се оказа простичка и изпитана досега във времето от него – не е важно какво прави, важно е какво говори. Дори не е важно какво говори, важното е как го говори.

„Невинна“ атака по съдебната реформа

Министър-председателят твърди, че съдебна реформа е необходима. По тази причина застанал зад идеите на правосъдния министър Христо Иванов и работил активно с него. Две изречения по-късно обаче Борисов с лекота зачеркна всеки зародиш на идеи за реформиране на съдебната власт. Той много харесвал работата на главния прокурор Сотир Цацаров (а и как няма да я харесва, нали в разговорът от Банкя с вече бившия градски прокурор Николай Кокинов стана ясно, че сам си е избрал първия обвинител в държавата). А освен симпатията дори същия ден пак се били чули по телефона.

Защо независимата прокуратура трябва да си общува с министър-председателя, не е ясно. Какво си казват, какво обсъждат и защо. Това са въпроси, чиито отговори няма да разберем. Не и докато не излезе поредното конспиративно СРС, записано я в нечий двор, я в нечий хол.

Министър-председателят хем твърди, че настоява за конституционни промени, които да направят проваления модел на Висшия съдебен съвет работещ, хем не се съсредоточава върху обяснението защо той е провален. Напротив – защитава тезата, че настоящите членове на ВСС трябва незабавно да бъдат сменени предсрочно. С което всъщност втвърдява позицията на опозиционните партии, че съдебната реформа е куха фраза, целяща да смени едни удобни хора с още по-удобни. Без гласовете на опозицията обаче приемането на промени в основния закон е математически невъзможно.

Борисов е обигран в говоренето си политик. И за годините престой на премиерския пост е „намерил цаката“ на изказванията си. В този смисъл той едва ли не знае, че когато вместо да разяснява смисъла от реформи, говори за една на практика политическа смяна на даден орган (пък бил той и компрометиран колкото ВСС), ще постигне точно обратния ефект. Ще бетонира мнението на противниците на инак плахите опити за промени в конституцията и ще им даде допълнително аргументи за вот „против“. А дали на практика това не е била целта му?

Изглежда като да му е „намерил цаката“. Така изглежда и политическата му ориентация. С намерена цака.

Цаката на управлението

ГЕРБ управлява с Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт уж гарантирайки в началото на мандата, че сложната коалиционна конструкция няма да позволи влияние на ДПС в правителството. Наред с тези закани с шестмесечна давност обаче Движението се оказа гарант за толерантност в смесените райони. А партията на Местан не бе отхвърлена като възможен партньор на местните избори тази есен.

На този фон изказването от преди седмица на съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски, че в парламента има две мнозинства – едно, което не зависи от ДПС и друго, в което ДПС участва, допълва общото усещане, че …. Борисов им е намерил цаката. И на двете мнозинства.

В този смисъл липсата на отговор дали президентът Плевнелиев ще бъде номиниран от ГЕРБ за втори мандат започва да прилича на част от реверансите към ДПС. Или по-скоро на реверансите от ДПС. Публична тайна е, че именно гласовете на движението „печелят“ президентския вот в България.

Наред с останалите саморазобличения от интервюто на Борисов, в които няма как да не включим и откровенията му за НАП и посещенията на съдии в дома му, което било нещо най-нормално, не можем да отречем факта, че се разграничи от доскорошната теза на ГЕРБ за необходимостта от мажоритарен избор на депутати. Която в контекста на предстоящия по настояване на държавния глава референдум за изборното законодателство бе опасна и застрашаваща здравия разум.

В смисъла на предстоящите президентски избори и премълчаваните отговори за тях обаче и тя може да изглежда като… търсене на цаката.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

На света има само две достойнства, на които можем и трябва да се прекланяме - това са гениалността и искрената доброта.
Виктор Юго


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!