събота, 23 януари 2021
Начало » Киносалон
За осми път Празник на българското кино в Рим

22 май 2015, петък
Ракурс

От 25 до 31 май 2015 г. италианският Дом на Киното (Casa del Cinema – Villa Borghese) ще е домакин на осмото издание на Празника на българското кино в Рим.

Тазгодишното издание е посветено на стогодишнината на българското кино: през 2015 г. се навършва точно век от прожекцията на първия български игрален филм „Българан е галант” на пионера Васил Гендов. Копие от този филм не е запазено, но кинообщността от години вече е избрала датата 13 януари за честване на Деня на българското кино.

В програмата са включени някои от най-интересните ленти, създадени през последната година като „Съдилището”, последната творба на режисьора Стефан Командарев (награда за най-добър български филм от „София филм фест” през 2014 г. и за главна мъжка роля на фестивала „Златна роза” ’14) и „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов и известния френски сценарист Жан-Клод Кариер – грабваща история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни.

ПрограмаГодишнината е и повод в Рим да бъдат показани някои от най-обичаните филми от миналото, специално преведени за случая. Сред заглавията, добре познати в Италия, са „Козият рог” на Методи Андонов и „Крадецът на праскови” на Въло Радев.

По традиция за откриването на Празника на българското кино в Рим ще пристигне делегация от актьори и режисьори, оглавена от министъра на културата Вежди Рашидов, който ще проведе работна среща с италианския си колега Дарио Франческини, на която се предвижда да се преподпише споразумението за филмови копродукции между България и Италия. За празника в Рим ще дойдат и Асен Блатечки, Стефан Командарев, Владо Пенев, Явор Веселинов, Стефка Янорова, Параскева Джукелова, Малин Кръстев, Михаил Билалов, Георги Балабанов, Галина Тонева.

В рамките на Седмицата на българското кино ще бъде представена и изложбата „Обичам този филм’ с общо 60 плаката на популярни български и световни филми. Участват 26 от артистите на платформата за плакатно изкуство plakatkombinat.com с куратор Анна Симеонова. Новите авторски произведения дават съвременна гледна точка към емблематични примери от стогодишното българско кино – „Козият рог”, „Господин за един ден”, „Време разделно”, „Опасен чар”, „Вчера”, „Крадецът на праскови”, също така и към популярни световни филми, сред които „Сладък живот”, „Шофьор на такси”, „Матрицата”, „Списъкът на Шиндлер” и др.

Седмицата на киното е организирана от Българския културен институт в Рим с подкрепата на Министерство на Културата и Националния филмов център.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Животът е много кратък, за да бъде дребнав.
Андре Мороа


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!