вторник, 01 декември 2020
Начало » Киносалон
Кинофестът „Любовта е лудост” във Варна показва около 90 филма

10 юни 2015, сряда
Ракурс

90 филма ще бъдат представени пред публиката на 23-ото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” във Варна.

Това обяви днес на пресконференция артистичният директор на кинофорума проф. Александър Грозев.

Фестивалът ще бъде открит на 21 август и за първа година ще продължи 10, вместо досегашните 7 дни, като закриването ще е на 30 август. Специална програма в него ще бъде посветена на 100-годишния юбилей на българското кино. Традиционно домакин ще бъде Фестивалният и конгресен център, но идеята е да има и алтернативни сцени.

В конкурсната програма са включени 12 филма, един от които е български, а има и ленти от Китай, Тайланд, Украйна, Русия, Грузия. За първи път в България ще бъде показан филм от Уругвай. Балканското кино ще бъде представено от Македония, Хърватия, Румъния и Турция. 5-членното жури ще бъде председателствано от ректора на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.

Поне четири български филма ще участват в „Любовта е лудост”, всички от които ще бъдат представени премиерно пред публика. Това са филмовият дебют на Димитър Димитров „Събирачът на трупове”, който участва в конкурсната програма и е с участието на варненския актьор Стоян Радев, Михаил Билалов, Теодора Духовникова, Лидия Инджова, „Бартер” на Атанас Киряков, „Каръци” на Ивайло Христов и „Жената на моя живот” на Антони Дончев.

В панорамната секция варненци ще имат възможност да видят „Златната палма“ на току-що приключилия фестивал в Кан – „Дийпан“ на френския режисьор Жак Одиар, както и още филми, получили най-престижни награди през последната година в Берлин, Венеция и Сан Себастиан; силна представителна подборка на балканското кино; панорама, посветена на 100-годишнината от арменския геноцид, организирана съвместно с Министерството на културата на Армения и Международния кинофестивал „Златна кайсия“ – Ереван; панорама на съвременното полско кино, организирана съвместно с Полския институт; панорама на съвременното френско кино с 4 от най-новите му заглавия с многобройни международни награди и участието на звезди като Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Шарлот Гинзбург, Луи Гарел, Гейбриъл Бърн.

Гост на фестивала ще бъде известният писател и режисьор Давид Фоенкинос, който ще представи в конкурсната програма на „Любовта е лудост“ филма си „Деликатност“ по собствения си едноименен роман, с Одри Тоту в главната роля.

Както и през последните две години, любими на зрителите заглавия от „златния фонд“ на българското кино, представени в три раздела – „Филми-легенди“ и панорами, посветени на творчеството на двама от най-забележителните български сценаристи, Валери Петров (In memoriam) и Георги Мишев (80 години), ще бъдат прожектирани с вход свободен в Пленарна зала на Община Варна.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол.
Лихтенберг


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!