събота, 05 декември 2020
Начало » Страната » Море
Художници в подкрепа на опазването на рибата в Черно море

25 юли 2015, събота
Ракурс

Малки, големи и още по-големи художници от Варна, музиканти, приятели на изобразителното изкуство и джаз импровизациите отново се събират на творческа среща край брега на морето в поредната „Нощ на художниците”.

Петото издание на арт инициативата на сдружение „Дедал” е днес от 18 часа на плочата на Яхт клуб „Капитан Георги Георгиев” на Морска гара Варна, съобщи Maritime.bg.

Организаторите са подготвили интересна тема – „Буквалната риба”. Ще се рисуват карикатури, шаржове, хуморески и портрети на реални хора, представени като морски обитатели. Форматът на творбите е A4, техниката – свободна.

От арт сдружение „Дедал” информираха, че поредната творческа инициатива има за цел не само да отключи фантазията и въображението на художниците, но и да насочи вниманието на широката общественост към една доста сериозна екологична тема – драстичното намаляване на рибните ресурси в Черно море и тоталното изчезване от нашето крайбрежие на някои видове риби с икономическо значение за страната.

Изчезне ли рибата и мрежите на рибарите остават празни. Това е крах за рибарските задруги по цялото Черноморие и за цели фамилии, чийто живот е пряко обвързан с морето и улова, обясняват от „Дедал”.

Акцията на художниците от сдружението отново е в подкрепа на рибарите от „Карантината”, опазването на техния поминък, както и на уникалната урбанистика на рибарското селище, което вече е част от съществуващата „Зона култура”.

Рибарите от задругата ще се включат в нощта на художниците, ставайки модели за карикатурите, герои от шаржовете и хумореските, а защо не и художници на някои от творбите.

За най-малките артисти, които правят първите си стъпки в рисуването, са подготвени шаблони на риби, в които децата ще могат да правят колажи от стари вестници. Организаторите са замислили готовите произведения да бъдат изложени още същата вечер на специално приготвено пано – аквариум.

Събитието има и дрескод. Всички участници ще получат на входа шапка от вестник, на която ще бъде изрисувана емблемата на събитието – стилизирана риба с моряшка фланелка.

Освен артистите от школа „Дедал” в нощта на художниците ще се включат и 50 деца и младежи от Беларус, които в момента са на пленер в Кранево.

Вечерта ще завърши с джем сешън – джаз, блус и фънк, с участието на Георги Великов, Кристияна Георгиева, Добромир Костадинов, Християн Христов – всички от школата по перкусии в „Дедал”, гост музикантите Пламен Пеев (барабани), Иво Вълчев(бас) и Георги Харизанов(китара), обединени в групата Funkallero, която ще предложи фънк и джаз-рок, формациите Funkaround и Таратор, а също и свободни музиканти.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената.
Ванга


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!