вторник, 01 декември 2020
Начало » Изкуство и книги » Театър и музика
Международно честване „70 години ЮНЕСКО“ в НДК

04 август 2015, вторник

Международна кръгла маса на тема “70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура” ще се проведе на 8 август (събота) от 10:30 ч. в Зала 7 на Националния дворец на културата (НДК).

Събитието е съвместна инициатива на НДК, Фондация “Созопол” и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа - под егидата на ЮНЕСКО и на НДК.

Участие в кръглата маса ще вземат представители на Секретариата на ЮНЕСКО и НДК, на правителствени и неправителствени национални и международни организации, на учени, преподаватели и изтъкнати експерти в областта на културата.

Ще бъдат обсъдени темите за модерната визия, ролята и новаторските подходи на ЮНЕСКО, допринесли за промяната на света за постигане на истински диалог и разбирателство в областта на образованието, науката, културата и комуникациите.

На официалното откриване на Международната кръгла маса ще присъстват заместник - генералният директор на ЮНЕСКО Ерик Фалт, изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош, както и редица официални гости, сред които: представителите на Националната комисия за ЮНЕСКО и ръководствата на Министерство на външните работи, Министерство на културата и Министерство на образованието и науката.

Програмата включва панел за нематериалното културно наследство на тема “Живи човешки съкровища” с модератор доц. Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН и експерт на ЮНЕСКО по нематериално културно наследство.

Участници в панела ще бъдат: Христо Ангеличин (директор на Регионален център за нематериално културно наследство); Уили Меротто(представител на офиса на ЮНЕСКО във Венеция); Патрик Гало (дългогодишен деятел на НПО, бивш председател на Комитета за връзка НПО - ЮНЕСКО).

Ден преди събитието, на 7 август (петък) участниците в Кръглата маса и в заседанието на Комитета за връзка НПО - ЮНЕСКО ще се насладят на богатото автентично нематериално културно наследство на страната ни на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, който ще бъде открит тържествено от Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Участниците, излъчени от регионалните събори в цялата страна, ще представят програми, основани на фолклора в областта, от която идват.

На седемте традиционни сцени, в местността “Войводенец” и на две допълнителни сцени в самия град Копривщица свирачи, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи, инструментални, певчески, танцови групи изпълняващи български фолклор ще покажат своето изкуство.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Един истински човек може да бъде унищожен винаги, но победен - никога.
Ърнест Хемингуей


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!