вторник, 01 декември 2020
Начало » Театър и музика
„Духът на Испания“ идва в НДК

Световноизвестният виртуоз Веско Ешкенази
26 август 2015, сряда
Анелия Скримова

“Духът на Испания” ще дойде в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) по време на 29-то издание на "Новогодишен музикален фестивал”.

Творбите, въплътили страстния испански темперамент, ще звучат в първия ден на новата година - на 1 януари 2016 г. от 18:30 ч.

Фестивалният симфоничен оркестър ще бъде под диригентството на испанеца Хосе Луис Гомес, а солисти ще бъдат сопраното Федерика Ломбарди от Италия и цигуларят Веско Ешкенази.

Програмата “Духът на Испания” включва премиерни за България произведения като: песента “Тъмничарките” из сарсуелата “Дъщерите на Зеведий” от Руперто Чапи за сопран и оркестър, “Малабо" от Алберто Хинастера, по-рядко изпълнявани откъси из балета “Тривърхата шапка” на Мануел де Файя, заедно с наелектризиращия “Танц на огъня”.

Всички те ще бъдат изпълнявани наред с популярните и обичани от публиката творби като: “Испанско капричио” от Николай Римски-Корсаков, “Болеро“ из операта “Сицилиански вечерни” на Верди, “Испански танц” от де Файя и Нavanaise от Сен-Санс, откъси от сюитата “Кармен” на Бизе, “Испания” от Шабрие и много други известни творби.


Фестивалният симфоничен оркестър, съставен от най-добрите музиканти от столичните оркестри и създаден специално за целите на Новогодишния музикален фестивал в НДК още през 1986 г., този път ще бъде ръководен от изгряваща звезда – младият испански диригент Хосе Луис Гомес.

Той привлича вниманието на света, когато печели първа награда на Международния конкурс за диригенти на името на Сър Дьорс Шолти във Франкфурт през 2010 г. Веднага след това сензационно класиране и благодарение на наелектризиращата му енергия, талант и креативност, бързо следва покана за място на асистент диригент в Радио-симфоничния оркестър на Франкфурт – позиция, създадена специално за него. Гомес има диплома от Manhattan School of Music в Ню Йорк. Хосе е дирижирал и Радио-симфоничния оркестър на Хамбург за техния Новогодишен концерт.

Младото италианско сопрано Федерика Ломбарди е лауреат на множество награди от певчески конкурси като Francisco Viñas в Барселона и носител на специалната награда на Академия Киджана в Сиена. Участвала е в множество майсторски класове, включително ръководени от Фиоренца Косото и Мирела Френи.

Цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази ще бъде другият солист в празничния Новогодишен концерт. Като културен посланик на НДК и музикален съветник, той има основна роля в програмирането и облика на предстоящия фестивал.


Билетите за незабравимото музикално събитие вече са в продажба на касите на НДК, като до 15 септември те са на специални промоционални цени от 10 до 30 лв.
Предвидени са и намаления за ученици и студенти.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Да не говориш с човек, с когото може да се говори, значи да изгубиш човека; да говориш с човек, с когото не бива да говориш, значи да губиш думите си. Умният човек не губи нито човека, нито думите си
Конфуций


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!