вторник, 01 декември 2020
Начало » Театър и музика
Александър Морфов напусна Народния театър със скандал

Сцена от знаменитата постановка "Хъшове" на Александър Морфов
05 септември 2015, събота
Ракурс

„Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра", казва именитият режисьор.

Временно изпълняващият длъжността директор на Народния театър Александър Морфов е подал молба да бъде освободен от поста.

Министерството на културата обявява конкурс за длъжността в понеделник, казаха от Министерството на културата. До провеждането на конкурса начело на Народния театър ще е заместник-директорът Милица Трайкова.

Министърът на културата Вежди Рашидов благодари на Александър Морфов за работата му начело на театъра.

"Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите творчески проекти в България и в чужбина", заяви министър Рашидов.

"Подадох оставката си, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри", казва в интервю за БГНЕС Александър Морфов.
Според него управляващите умишлено принизяват значението на театъра.

"Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра", казва именитият режисьор.

„Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и, че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен”, казва Морфов.

„Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина – да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение – това е ужасно”, споделя Морфов.

На въпрос дали остава в Народния театър той казва, че за сега не знае – „всичко зависи от тук нататък как ще се развият нещата.

"На 23 юли е прието по-ниско финансиране. Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и на операта и на всички общо 7 такива институти.

Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута.
Няма дори привидно отделяне на националните институти.

Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните", коментира режисьорът.

По думите му всичко това може да се обясни единствено като нехайство и престъпна незаинтересованост, дори ”, заяви той.

Преди Морфов да вземе окончателното си решение да се оттегли, той е изпратил няколко sms-а до зам.-министъра на културата Боил Банов.

„Боиле, въпреки всички твои аргументи, не смятам за справедливо Народният театър да е с еднакъв коефициент с останалите и даже провинциалните театри!!! НЕ Е ПРАВИЛНО! Готов съм веднага да си тръгна, ако мислите, че включвам себе си в това изискване. Става въпрос за най-важния и представителен театър и културен институт на нещастната ни Родина!”, пише Морфов.

„Няма да приема тази уравниловка с провинциалните театри! Ако приемете това решение за еднакъв коефициент, ще напусна веднага. Не че ще е голяма загуба… Парадоксът е, че ако го приемете ще ме освободите от нечовешки за мен мъки, но ме боли за театъра и за това настоявам!!!”
, предупреждава големият режисьор в друг sms.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

...законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството.
Христо Ботев


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!