събота, 28 ноември 2020
Начало » Изкуство и книги » Театър и музика
Международен арт и етно форум започва днес в Балчик

21 септември 2015, понеделник
Ракурс

От днес до 27-ми септември в Културен център (ДКИ-КЦ) „Двореца“ в Балчик ще се проведе международният арт и етно форум „БезГраници“.

Това е събитие за култура, за изкуство, заяви Ясен Казанджиев, координатор на събитието и негов арт мениджър пред Агенция Фокус.

По думите на Казанджиев, най-важното нещо в този форум е конференцията за културна политика и мениджмънт, която се провежда от 2003 година по време на всяко издание. Така постепенно самите участници в тези конференции са предложили форумът да се разрасне до музикален фестивал, какъвто е в момента „БезГраници“.

„Ние се стремим да създадем нещо като мултикултиватор на културни събития“, посочи Ясен Казанджиев, като допълни, че това на практика подпомага културния туризъм в региона, въобще икономиката.

VI-то издание на арт и етно форума се провежда със съдействието на Стопанска камара – Варна с партньорството на Младежки център „Йон Крянгъ“ – Тузла, Румъния, Арт мрежа „Скендерман“ и ДКИ-КЦ „Двореца“ в Балчик. Ясен Казанджиев отбеляза, че домакинството на „Двореца“ за участниците и самите събития на фестивала спомага за популяризирането на Приморска Добруджа и въобще на България по света.

Във форума участват организатори на различни фестивали по света, хора с много добра социална позиция в своите страни, което също би подпомогнало рекламирането на страната ни като туристическа дестинация с интересна култура.

Сред приятелите на „БезГраници“ е Тинк Гюбел, арт директор на голям фестивал за фолк и джаз, който е под егидата на краля на Белгия и се провежда вече 40 години.

В това издание са заявили участие 23-ма представители на културните среди от три континента – Европа, Азия и Америка. В арт форума участват известни организатори на големи международни фестивали, включвайки се в дискусия на тема развитието на фестивалното дело и свързаните с това проекти, проблеми и програми в рамките на Европейския съюз и неговите и националните програми.

Сред бележитите имена са Кен Дей, организатор на голям шведски фестивал, Мария Барух (Франция/Япония), която е и изненадата в тазгодишното издание на арт и етно форум "БезГраници".

Мария Барух е известен продуцент, организатор на арт форуми, режисьор и артист. Дъщеря е на големия френски артист и композитор Пиер Барух. В арт форума се очаква да се включи и нейната майка, която е с японски произход, Ацуко Барух, и която има големи галерии и студия в Япония.

На 26-ти този месец на сцена „Нимфеум“ в  "Двореца" като част от Международния арт и етно форум "БезГраници" от 19,30 часа ще се представят три музикални формации – „Шаман“ (България), „Амбиент фолклор“ (България) и „А презенсъ дъс Формигъш“ (Португалия).

На следващия ден – 27-ми септември, на същата сцена и в същия начален час ще се представят други три музикални формации – „Луват брос“ (Белгия), „Оратница“ (България) и Мая Барух (Франция/Япония).

Част от програмата на Международния арт и етно форум "БезГраници" ще бъде представена и в Младежки център „Йон Крянгъ“ . На 23-ти септември там ще бъде открита изложба живопис и фотография.
Малко по-късно на 27-ми септември тя ще гостува и в пространството на „Двореца“ в Балчик.

Ще бъдат представени художниците Луиза Кала (Румъния), Вивиана Палестини (Аржентина), Хуан Мануел Фернандез Куичан (Еквадор/ Навара-Испания), Сузана Виале (Италия), Николай Русев и Божидар Тонев (България), Роси Оелкерс (Швейцария) , Марина Варенцова-Русева (Русия/България) , фотографите Ясен Казанджиев (България/Навара-Испания) и Румяна Тенева (България/Навара-Испания).

Арт форумът "БезГраници" е събитие, което носи европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различни култури, както и мирното и приятелско съвместно съществуване и културен обмен, единодушни са организаторите.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!