сряда, 25 ноември 2020
Начало » Изкуство и книги
Биенале на църковните изкуства започна във Велико Търново

19 октомври 2015, понеделник
Ракурс

Четвърто Биенале на църковните изкуства започва във Велико Търново. То ще се проведе в рамките на два дни - 19 и 20 октомври и е част от програмата на община Велико Търново за честването на 830-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър и възстановяването на Българската държава.

Това каза пред журналисти на Агенция Фокус в старата столица Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм“ в общината.

Събитието е посветено и на 750-годишнината от възстановяването на Търновската митрополия. То се организира за четвърти поред път, по идея на Богословски факултет на Великотърновски университет, община Велико Търново и с подкрепата на Съюза на българските художници.

„Църковното биенале се вписва изцяло в духа на програмата за годишнината и не случайно е първото събитие от нея. Другата връзка с тази годишнина е Конкурсът за изписване на икона на търновски светец. Знаем кои са търновските светци, но знаем и, че има сравнително малко техни изображения, затова регламентът беше едно предизвикателство към авторите. Другото нещо, за което мислим в перспектива, е един разговор, който сме провели с организаторите – по време на Биеналето да започнем дискусия за превръщането му в Биенале на религиозните изкуства, тоест то да не е само за православното християнство“, обясни още Нелина Църова.

Доц. Д-р Евгени Николов, декан на Богословския факултет представи двудневната програма. Тя започва с официално откриване на Биеналето днес  от 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. То ще е съпътствано с обявяването на резултатите от конкурса за изписване на търновски светец.

„Тук искам да поясня, че става въпрос за изображения на светци, свързани с Търново и тук се включват дори светци, чиито мощи са били в града през различни периоди от нашето историческо развитие.

Разбира се, интересно събитие като съпътстваща изложба ще бъде експозицията от икони на проф. Геогиос Кордис, колега от Атинския университет, който е знаков за църковното изкуство, не само в Гърция, но и в целия съвременен православен свят“, посочи още доц. Николов.

Освен това ще има и още една съпътстваща изложба на ученици от Националната гимназия по приложни изкуства в град Трявна. Вторият ден от Биеналето – 20 октомври ще започне с представяне на съвременни материали за ново храмово строителство и църковна стенопис.

Следва представяне на книги, излезли от печат през последната година, касаещи проблеми в областта на църковните изкуства. Ще бъдат представени три труда, свързани с иконография, не много познатите несебърски икони и един албум с български паметници и стенописи.

Двудневното биенале ще завърши с Дискусия по проблемите на съвременните църковни изкуства.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

Най-великите ни изживявания са нашите най-тихи мигове.
Фридрих Ницше


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!