понеделник, 30 ноември 2020
Начало » Изкуство и книги » Театър и музика
Пендачанска открива новогодишния фест в НДК

28 ноември 2015, събота
Ракурс

Пресклубът на НДК бе домакин на пресконференция по повод предстоящия концерт на българската оперна певица Александрина Пендачанска, който ще се проведе на 2 декември от 19:00 часа в Зала 1 под диригентството на Сперанца Скапучи от Италия и съпровода на Оркестъра на Държавна опера - Пловдив.

„Много съм щастлив, защото ще ви представя събитието, с което ще открием Новогодишния музикален фестивал – концерта на Александрина Пендачанска, която аз „ухажвам” от много дълго време да дойде отново в Двореца”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош и и подчерта, че “Пендачанска е великолепен артист с огромни ангажименти, който най-накрая успяхме (след дълги преговори и търсене на пролука в нейната натоварена програма) да представим в Двореца.

По думите му „зад всичко, което публиката ще види на Новогодишния музикален фестивал стои огромната организация на екипа на Двореца, на продуцентския център и разбира се – великолепната работа с Веско Ешкенази, който е посланик на НДК за класическата музика. Присъствието на тези изпълнители олицетворява смисъла на НМФ – най-качествените български творци, които работят в чужбина, да могат да се върнат в България и да създадат един от най-качествените продукти в областта на класическата музика. Да усетят не само продуцентската, но и приятелската подкрепа на Националния дворец на културата и целия му екип”, каза още Боршош и допълни, че “екипът на НДК не само създава елитна публика, а и приобщава – все повече хора към класическата музика”.

Александрина Пендачанска изрази вълнението си от предстоящия концерт в Зала 1 – “залата, в която направих своя дебют на 25 май 1988 и все още гледам в интернет едно видео от тогава”, спомни си оперната прима. Тя представи с радост и диригента Сперанца Скапучи, с която са се открили творчески това лято в Санта Фе. Концертът в София ще е първата им съвместна изява. “За мен е чест да работя с такъв голям диригент”, не спести комплиментите си Пендачанска.

“Не съм се връщала към миналото, представям само настоящето с бегъл поглед към бъдещето”, каза певицата за репертоара. Програмата на концерта е разделена на две части. В първата има три арии, които обикновено се изпълняват от мецо-сопран (Сесто от "Милосърдието на Тит”, Розина от "Севилският бръснар” и "Еболи" от "Дон Карлос”). Има и увертюри, част от тях – от същите опери. Втората част е изцяло сопранов репертоар - Донна Елвира от "Дон Жуан” на Моцарт, "Семирамида” и "Силата на съдбата”, ария на Елеонора - за финал. Три увертюри има и във втората част.


„Щастлива съм и е чест за мен да бъда в този прекрасен град с дълга история, свързана с велики певци”. Тя благодари за поканата и обеща вълнуващи моменти на публиката в Зала 1 на 2 декември. Скапучи изрази възхищението от таланта на Пендачанска и радостта си от това, че ще бъдат на една сцена. „Едни от най-добрите изпълнители, които съм срещала, са музиканти от България. Така че очакванията ми са огромни за работата ни с оркестъра”, каза в заключение именитият диригент.

СПЕРАНЦА СКАПУЧИ

Възпитаник на „Джулиард скул” в Ню Йорк и НА Консерваторията „Санта Чечилия” в Рим, тя е работила като репетитор във Виенската държавна опера, като диригент в New York City Opera, Lyric Opera и Оперния театър в Чикаго, операта Санта Фе и др. Била е асистент на Джеймс Ливайн и Рикардо Мути в Метрополитен. Работила е шест години за фестивала в Глайнбърн с имена като Владимир Юровски, Уилям Кристи, Чарлз Макерас и др. Била е асистент на Рикардо Мути за неговия фестивал в Залцбург и за различни негови продукции. Сперанца Скапучи е блестящ пианист и активен корепетитор. Свирила е в Карнеги Хол и Алис Тъли Хол в Линкълн център, Музикферайн във Виена и др.

АЛЕКСАНДРИНА ПЕНДАЧАНСКА

Преди 27 години Александрина Пендачанска дебютира в София. Българското сопрано с успешна кариера на световните сцени е почетен член на Софийската опера. През 2013 г. е удостоена с наградата „Златен век" на Министерството на културата и с „Кристално огърлие" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. 2 ДЕКЕМВРИ 2015, 19:00, ЗАЛА 1 НА НДК

Билети: Билетен център – НДК и Ticketportal.bgСподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!