понеделник, 25 януари 2021
Начало » Театър и музика
245 години от рождението на Бетховен

17 декември 2015, четвъртък
Ракурс

Лудвиг ван Бетховен – глухият, който промени световната музика завинаги.

Бетховен е роден в Бон, Германия през декември 1770 г., но никой не е сигурен за точната дата. Той е бил кръстен на 17 декември, така че най-вероятно е роден предишния ден.

Като малко момче, Бетховен свири на цигулка, но често, наслаждавайки се на свои импровизации, вместо да чете нотите. Веднъж баща му попитал: "Що за глупави неща свириш сега? Знаеш, че не мога да понасям това – свири по ноти или свиренето ти няма да струва нищо".

Бетховен се откроява като музикален отцепник и новатор още на 12-годишна възраст, музиката му е в до минор, което е необичайно за музиката по онова време и е изключително трудно за свирене.

Бетховен започва да оглушава около 1796 г., когато е само на 25 години и е чудно, че изобщо е успял да продължи да пише музика. Той е комуникирал с разговорници, молейки приятелите си да напишат това, което искат да кажат, за да може той да им отговори.

С нарастването на глухотата му, Бетховен е на път да се пречупи през 1802 г. Оттегляйки се в Хайлигенщад, близо до Виена, той пише: "Бих сложил край на живота си, само моето изкуство ме спира да направя това. Ах, струва ми се невъзможно да напусна света, докато не извадя на бял свят всичко, което чувствам, че има вътре в мен".
Това писма е известно като Заветът от Хайлигенщад и е публикувано през 1828.

"Лунната" соната е една от големите клавирни творби на Бетховен, но той никога не е наричал творението си така. Просто го нарекъл соната за пиано №14. Поетичният псевдоним е даден пет години след смъртта на композитора през 1832 г., когато немски поет казва, че първото движение звучи като лунна светлина, грееща над езерото Люцерн и името останало.

Симфония №9 често е наричана "хорова" симфония, но само във финалът има хор. Използването на певци в симфония е било много нестандартна идея за времето си, но се увенчава с успех.
Деветата симфония на Бетховен променя облика на класическата музика завинаги и продължава да вдъхновява слушатели и композитори и до днес.

Също както раждането му, така и последните думи на Бетховен са обвити в мистерия. Често се смята, че последните му думи са били: "аплодирайте приятели, комедията свърши", но всъщност прощаването му със света далеч не е така тържествено. Издател му купил 12 бутилки вино като подарък, а последните думи на умиращия композитор били:"Жалко, жалко, твърде късно!".Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Купчина камъни престава да бъде купчина камъни в момента, когато един човек я погледне с представата за катедрала.
Екзюпери


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!