сряда, 20 януари 2021
Начало » Политика
Дойче веле: Страховете български

17 януари 2016, неделя
Мирела Иванова

Някой като че ли здраво клати държавата, а ожесточението вътре и вън от нас се нагнетява и преживяваме тежки дни - същинско мазало от страхове. Тези страхове отъпиха и отълпиха българите .

Общността ни е съвсем разединена от страхове, разпарчетосана на малки групи, агитки и глутници, все по-уязвими в оцеляването си дори. Не можем да подминем, разбира се, факта, че световното насилие се носи и преминава като горещ циклон навсякъде, и че зареденият с напрежение и лоши очаквания въздух, нахлуващ през новини, слухове, бежански потоци и други източници, няма как да не повлияе и на атмосферата в България. Все пак съществуваме в контекст, в сложния контекст на кръстопътните Балкани, на псевдоимперския конфликт Турция-Русия и на собствената си национална тяга да се пържим в собствен сос.

Двамата убити бизнесмени, пребитото до смърт момче и двете ограбени и пребити възрастни семейства са конкретната и актуална черна статистика, която не вдъхва особен кураж. Политическите и съдебни трусове, медийните мутропроявления, парламентарните разпади, прегрупирания и съмнителни депутатски (не)зависимости сериозно разломяват тектоничните плочи на всекидневното ни съществуване.

С други думи: основанията и причините да се боим непрекъснато са напълно обясними, видими, чак бодящи очите, а многобройността на страховете ни би могла да се назове и подреди в регистър - за по-голяма прегледност.

Общите „базисни” страхове

Надвиснали най-масово и владеещи от години българите несъмнено са социалните страхове: бедността се разпростира все по-нашироко, растат безработицата и безперспективността, обезлюдяват се цели региони, маргинализират се образовани прослойки от населението, гетоизират се огромни малцинствени групи.

В единен страх ни „споява” и заплахата от бежанците, възможността на територията на България да нахлуят огромните им „мътни потоци” е наполовина реална, наполовина насадена от твърде манипулативни медийни и политически внушения.

Реални обаче, и сякаш константни, си остават и страховете от размахания бич на всекидневната битова престъпност. Напоследък те владеят все по-жестоко множеството самотни възрастни хора в селата, но несъмнено засягат и градското население - заради обирите и нападенията в „анонимните” жилищни комплекси, на неохранявани обществени места.

Списъкът продължава с ужаса от набъбващата агресия на криминални фигури, които вилнеят, защото се чувстват безнаказани, с всепозволеност по пътищата на страната, с недопустими прояви на насилие в училище .

От общото към частното

Натрупалите се общи страхове ни затварят в опасен капан: заради липсата на доверие в правоохранителните държавни структури, в съдебната система и нейната работа вече често се стига до саморазправи, до „правосъдие на отмъщението и възмездието”, до парализа на законността и порядъка. В подобна обществена атмосфера възникват и „по-частни” страхове: предприемачите се боят от „кражба на бизнеси”, работещите в държавната администрация - от политически метли, интелектуалците - от ерозията на свободното слово и морала.
Страховете и произтичащите от тях деформации съсипаха цели съсловия и много професионални и човешки съдби, объркаха мозъците на подрастващите, отъпиха и отълпиха българите.

Не е ли време да се замислим?Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Не бързай, не бери грижи. Тук си само гост за миг. Затова спри и помириши цветята.
Уолтър Хейгън


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!