четвъртък, 28 януари 2021
Начало » Киносалон
Уникален шанс за дебютанти в конкурсната програма на София Филм Фест

Кадър от "СТрастната седмица" на Алехандра Маркес Абела
04 февруари 2016, четвъртък
Ракурс

13 творби от три континента ще се състезават за Голямата награда „София – град на киното”, осигурена от Столична община.

Ето и лентите, които имат шанс да станат хитове:

* „Жажда”, България, 2015, пълнометражен дебют на Светла Цоцоркова, представен на София Мийтингс. Световната му премиера бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът участва на множество международни фестивали.
* „Дъщерите на дансинга” (The Lure) – Полша, 2015, режисьор Агнешка Смочинска, със специална награда в международния игрален конкурс в Сънданс за уникална визия и дизайн.
* Копродукцията на Чехия, Полша и Словакия „Аз, Олга Хепнарова”, 2016, е съвместен проект на Томаш Вайнреб и Петр Казда. Филмът, решен в черно-бяло, пресъздава история от 70-те години на XX век с акцент върху сблъсъка на отделната личност с нормите на обществото, което отказва да приеме различните по раса, пол или сексуална ориентация.
* „Сняг”, България-Украйна, 2015, на режисьор Венцислав Василев, стартирал като проект от София Мийтингс, е бил представен на кинофестивала в Скопие, където е удостоен с наградата „Golden Sun” за най-добър Балкански филм. Той участва и на още няколко форума - във Варшава, Котбус, пазара на продукции в Кан, както и на „Златна роза” във Варна.
* „Ако и кога” (If and When) – Израел, 2016, режисьор Еран Б.Ю.
* „Бозайник” (Mammal) – Ирландия, 2016, режисьор Ребека Дали.
* „Жалейка” (Zhaleika) – Германия, 2016, на режисьорката Елица Петкова, е сред претендентите за „Стъклена мечка” в конкурсната програма „Generation” на Берлинале, избрана за участие между над 2000 пълнометражни филма от цял свят.
* „Отворена врата” (The Open Door / La Puerta Abierta) – Испания, 2016, режисьор Марина Сересески.* „Онези отдолу” (The Ones Bellow) – Великобритания, 2015, режисьор Дейвид Фар.
* „Страстната седмица” (Semana Santa) – Мексико, 2015, режисьор Алехандра Маркес Абела.
*„Рауф” (Rauf) – Турция, 2016, режисьори Сунер Канер и Барис Кая.
* Копродукцията на Холандия, Швеция и България „Райската стая” („The Paradise Suite”), 2015, на режисьора Жууст ван Хинкел, стартирала като проект от София Мийтингс, имаше своята световна премиера в Торонто, беше представен в конкурсната програма на Палм Спрингс, а в Талин през ноември миналата година получи наградата за най-добър актьор и приза на Екуменическото жури. В главната роля ще видим добре познатата и обичана Анжела Недялкова („Аве”).
* „Smac”, Гърция, 2015 на режисьора Елиас Деметриу.Представеният в програмата на МФФ Солун през ноември 2015 „Smac” на режисьора Елиас Деметриу разказва за неизбежния страх от смъртта и за опита той да бъде победен. Филмът участва едновременно в Международния и Балканския конкурс. Прожекциите му в София ще са международната премиера на филма. „Smac” е втората пълнометражна творба на Елиас Деметриу. Игралният му дебют „Фиш енд чипс” участва в Международния конкурс на 15-ия София Филм Фест и бе представен на някои от най-големите международни фестивали.

Роденият в Кипър през 1965 г. Елиас Деметриу има британско, гръцко и кипърско гражданство. Завършил е кинорежисура в Атина, където в момента живее и работи.

„Онези отдолу” на Дейвид Фар е ловък, изкусно конструиран съспенс-трилър. Главните герои са две семейства, които очакват раждането на първото си дете. Кейт и Джъстин са влиятелна двойка, живееща в модерно лондонско преградие. На етажа под тях пристигат нови наематели, двете семейства се сприятеляват и се оказва, че четиримата имат много общо помежду си... Филмът е игралният дебют на режисьора Дейвид Фар, който има опит като театрален драматург и ветеран в Кралската шекспирова трупа. Премиерата на филма е в секциата „City to City” на филмовия фестивал в Торонто, но ще го участва и в програмата на Берлинале 2016.
„Бозайник” е вторият пълнометражен филм на Ребека Дали, представен в официалната селекция на фестивала Сънданс ’16. Филмът разказва за разведена жена, чийто син в тийнеджърска възраст е открит мъртъв. За да превъзмогне по-лесно загубата, тя приютява бездомен младеж, като постепенно между двамата се заражда необикновена връзка... Ребека Дали е бакалавър по театър и английска литература в колежа „Тринити” в Дъблин. След това завършва магистратура по кино в Дъблинския технологичен институт, където специализира режисура. Работи като дизайнер и в операторските екипи на различни кино- и телевизионни проекти. Късометражният й филм „Joyriders” (2006). e показан на над 40 фестивала и печели няколко награди. „Другата страна на съня” (2011) е игралният й дебют.
„Рауф” е първият игрален филм за двамата турски режисьори Бариш Кая и Сонер Канер. Кинотворбата е метафора за надеждата, силата на мечтите и любовта. Главният герой в нея – Рауф, е 11-годишно момче, което живее в сянката на войната. Яхнал крилете на любовта, малкият мечтател се опитва да открие розовия цвят, промяната и красотата, която той ще донесе.
Мексиканското предложение в Международния конкурс е „Страстната седмица” на Алехандра Маркес Абела. Действието ни пренася на райските плажове в Мексико, където главната героиня Дали, 8-годишният й син Пепе, и красивият й приятел Чавес отиват на почивка. Малкият не може да превъзмогне загубата на починалия си баща. Въпреки че е щастлива със сина си, Дали открива, че собствената й тъга й пречи да се отпусне и забавлява. Обтегнатите взаимоотношения между тримата ги карат всеки сам да потърси начин да се отърси от грижите и емоционалния товар, който носи.
Родена в Мексико, Алехандра Маркес Абела учи кино във Филмовия център в Каталуния. Продуцира телевизионни продукции, а „Страстната седмица” е неин пълнометражен дебют. Преди това режисьорката снима документалния „Mal de tierra” (2011) и късометражния „Perra” (2012).
„Отворена врата” (The Open Door) на режисьорката Марина Сересески според нейните думи, е „филм за семейството. Но не само за онова, в което сме се родили, а също така и за хората, които чувстваме близки и от които имаме нужда, с които сме израснали и с които ни и е срещнал хода на живота.” Роза е проститутка. Наследила е професията от майка си, която превръща живота й в ад. Неочакваното появяване на нов член на фамилията обаче дава възможност на Роза да открие щастието... Въпреки че е родена в Аржентина, Марина Сересески има ангажименти като сценарист, режисьор и актриса в Испания. Последният й късометражен филм „The Wedding” е сред номинираните за наградата „Гоя” за най-добър късометражен филм. Документалният „Mothers, 15 cents a minute”, копродукция на Meridional Productions и Telemadrid, печели „Biznaga de Plata” на кинофестивала в Малага през 2010 година.
„Ако и кога” на сценариста Еран Б.Ю. е неговата дебютна пълнометражна творба като режисьор, като прожекциите в София ще бъдат световната премиера на филма. Еран Б.Ю. е известен като автор на сценариите на филмите „Little Heroes” „Our Song High”, „Restart”, а също и „The Red Hood Setup”. В „Ако и кога” той разказва за разведен млад баща, който се влюбва, ала ангажиментите към дъщерята го принуждават да пренебрегне зародилото се чувство. Дали новата среща след години ще възпламени любовния трепет? Подчиняваме ли се на обстоятелствата, които ни заобикалят?...Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!