събота, 28 ноември 2020
Начало » Театър и музика » Градски легенди
Ива Битова с уникален концерт в БНР

21 май 2016, събота
Ракурс

Време и място : 26 май, 21:00ч. – БНР, Първо студио (бул. ‚Драган Цанков“ 4)

Готови ли сте за концерта на годината? Радио фестивалът Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев“ и Чешкият център ви канят на едно наистина удивително събитие в Първо студио на БНР следващия четвъртък.

Ива Битова е навярно най-добре познатото в световен мащаб име на съвременната чешка авангардна сцена, за която тя е това, което е Баланеску за румънската, Михай Дреш за унгарската, Борис Ковач за сръбската, или Теодосий Спасов за българската сцена, т.е. музикант с уникален почерк и трайна следа в музиката, с чието име хората свързват най-високите постижения в съвременната култура на съответната страна, а и в най-широк световен мащаб.

Битова е родена в Брунтал, Мораво-Силезия, в музикантско семейство - дъщеря е на ромския унгарски китарист, контрабасист и тромпетист Калман (Коломан) Бито и на певицата Людмила Битова, от които наследява таланта си и на инструменталист, и на вокалист - това е важно да се каже, защото едно от най-характерните (и магнетични) неща в музиката на Битова е органичното единство на пеенето и цигулката, които сякаш са продължение едно на друго.

Разбира се, тук включваме и солидното академично образование, актьорската кариера в голямото кино (от "Розови сънища" на Душан Ханак (1977) до наши дни – номинирания за чуждоезичен „Оскар“ за 2004г. "Желари" на Ондржей Троян (2003), "Трима братя" на Ян Сверак (2014) и др.), концертите буквално по целия свят от от Ню Йорк до Япония, съвместните проекти с други световни величини от джаза и съвременната аванагрдна музика – Боби МакФерин, Фред Фрит, Том Кора, Бил Фризел, Марк Рибо, Крис Кътлър, Катерина Борнефелд от The Ex, Джордж Мраз, Лешек Можджер, Михай Дреш, записите за световни издателски компании като Nonesuch и ECM...

А паралелно и на съвременната чешка сцена - проекти заедно с Павел Файт, с Доротея Келерова (дуетите на Барток), с Владимир Вацлавек, с Škampa Quartet (Моравската фолклорна поезия в песни на Яначек), с прогресив-рок групата Dunaj, с Пражката филхармония...

Концертът в БНР, който е исторически, тъй като е първи за Ива Битова в България, се организира от радио фестивала Alarma Punk Jazz и Чешкия център, най-старият чуждестранен културен център в София. След дълга съвместна работа на двете институции на територията на Чешкия център, тази година за продукцията ще се осъществи на територията на БНР – в най-доброто концертно радио студио на Балканите.

Събитието ще е историческо, тъй като на финала на соловите си концерти за цигулка и глас Ива Битова често кани друг музикант за финален сешън – конкретно на 26 май това ще е нашата огромна гордост в съвременната импровизирана музика – цигуларката Биляна Вучкова.

 Вучкова живее в Берлин, от където лети за София специално за концерта на 26 май, и където участва в уникални колаборации с германски и световни музиканти като Аксел Дьорнер, Матиас Бауер, Крис Ейбрахамс от The Necks, Жак Демиер, Михаел Тике…

Актуалният й албум 77 Kids е в трио с Ернесто Родригес и Миша Рабуске и е издаден от португалския лейбъл Creative Sources. През лятото ще излезе неин и солов албум за цигулка и глас, защото през последните години и гласът заема все по-важно място в instant-композициите й.


Билети можете да намерите в мрежата и на касите на Eventim, а в двете оставащи среди до големия концертен четвъртък Чешкият център ще ви представи (вече на своя територия) два удивителни филма с участието на Ива Битова – „Балада за бандита“ и „Тайни“ (съответно на 18 и 25 май, от 18:00ч.) – входът за филмите е свободен, а на всяка от прожекциите един от зрителите ще има възможност да спечели двоен билет за концерта в Първо студио на 26 май.

Наградите се осигуряват от фестивала „Аларма Пънк Джаз“.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Чакринов си търси актриси
Бургас отново събира елита на спортните танци
Хеликон?! Само такава банка нямаше...
Бургас очарова Ивон Калман
Moby се раздаде докрай на Бургас
Горещ купон с „Cuba Libre” и Устата
София Копола отново пред олтара
Битка за най-красивия тиквен фенер
Уроци по грим в Бургас
Мария Статулова иска мъжките роли в „Женитба”

Компасът на мъдростта

Не вървете след никого, вървете само след себе си.
Буда


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!