вторник, 28 септември 2021
Начало » Изкуство и книги
5 признака, че книгата, която четете, е велика

26 юни 2016, неделя
Ракурс
Източник: Lira.bg

Всеки запален читател може да посочи поне няколко книги, които са го впечатлили толкова много, че „са му изкъртили главата“. Това не са книги, които просто са му харесали. Това са книги, чиито герои, сюжет и изразни средства са толкова силни и впечатляващи, колкото никои други до момента. Това може да ви се случи както с художествена литература, така и с нехудожествена.

Наскоро моя позната, която по принцип е фен на романтични и малко езотерични книги, каза, че не може да работи, защото чете.
Четеше „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“.
И навсякъде, където я видех, беше с тази книга в ръка.

Но такива книги се появяват винаги.
Те сами ви намират.
За вас са просто удивителни, остават запечатани завинаги в умовете ви и с години с лекота се пренасяте в чувствата, които са ви сполетели при първия прочит.

Сайтът blondewritemore.com предлага 5 признака, че книгата, която е в ръцете ви в момента, е точно такава.

Живот преди Книгата

Животът ви преди подхващането на такава вечна книга може да опише по един начин – скучен. Няма нищо интересно, всичко е някак вяло. Дните са еднакви – ставате, отивате на работа, връщате се у дома, ровичкате из социалните медии, гледате телевизия, лягате си. Купчината книги на нощното ви шкафче не ви привлича с нищо, започвате една, подхващате друга, разсейвате се. Няма я магията, няма я искрата.

Книжен радар

Тя, Книгата, се появява в радара ви на читател случайно. Може би ви я препоръчва някой. Важна подробност е, че в този момент вие нямате и най-малка идея какво влияние ще ви окаже точно тази книга. Все още се борите да се усмихвате възможно най-много, но това може да се промени. Само ако знаехте какво ще донесе в живота ви тази книга, отлежаваща на купчинката непрочетени книги. След време само ще се чудите, защо не сте я грабнали по-рано. Близките и приятелите ви ще се питат същото.

Превключване

Само няколко страници са ви необходими, за да разберете, че вече четете много, ама много специална за вас книга. Буквално превключвате – книгата ви обсебва и единственото, което можете да правите и да мислите е да се усамотите някъде и да четете. Ситуацията ви по отношение на четенето й се превръща във въпрос на живот и смърт. И близките ви, и приятелите ви, и всички трябва да разберат, че поставят живота си в опасност, ако посмеят да ви обезпокоят. Светът просто спира да се върти, докато не прочетете книгата.

Читателска истерия

Да, установихме вече, че книгата ви отвява главата, образно казано. Това е литературното камъче, което преобръща каручката ви. Това е Чудото, което променя живота ви. Трудно ви е да удържите емоциите си. Приключвате с книгата и седите като ударени с нещо тежко по главата. Седите и се взирате в нищото. Не чувате нищо. Затваряте очи. „Ехааа… каква история“, си казвате. Светът веднага трябва да разбере за тази книга, за това, колко е добра.

Отваряте компютъра и заливате социалните мрежи с тежки постове, коментари и ревюта. Като луди сте. Всеки разговор, който някой се опитва да проведе с вас, рано, или късно (по-скоро рано) стига до Книгата. И близките и приятелите ви са принудени да слушат с часове за нея. Дори правите мейл-лист и пращате на всички в него информация за Книгата, малко ревю и линк с призив „Прочети я!“.

В този етап може дори да започнете да копирате поведението на героите в Книгата, начина им на говорене, репликите им и дори да привнасяте отношенията им в собствените отношения с другите.

Живот след Книгата

След прочитането на Книгата животът ви се определя с една дума – Обновен. Светът вече е по-светло място. Забелязвате красотата във всичко. Ходите свежо и бодро.

Е, готови ли сте за Книгата? Намерихте ли я? Знайте – т я е някъде там, само включете радара и й позволете да ви намери!Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

Един истински човек може да бъде унищожен винаги, но победен - никога.
Ърнест Хемингуей


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!