сряда, 04 август 2021
Начало » Изкуство и книги » Политика
След бунта: Турция и Истанбул в книги

20 юли 2016, сряда
Ракурс

Катаклизмите в съседна Турция продължават. След пропадналия военен преврат президентът Реджеп Ердоган започна да разчиства около себе си. След вълната от уволнения в съдебната система, на дневен ред е образованието. Повече от 15 хил. служители на турското министерство на образованието бяха отстранени от работа след неуспешния опит за преврат, съобщи Би Би Си. Те бяха обвинени във връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за метежа. Същевременно висшият образователен съвет на Турция нареди на 1577-те декани на всички частни и държавни университети в страната да подадат оставка, предаде Си Ен Ен Тюрк. Първите 19 оставки вече са внесени от университета „Акдениз“.

В дните, в които в Турция се прави прочистване в образователната система в Lira.bg решихме да се заровим в няколко книги, които могат да ни разкрият повече за турската история и душа.

Ето ги:

„Истанбул“ от Орхан Памук
Едно обяснение в любов към града, наричан „зеницата на света“, история в която естествено съжителстват красотата и тъгата, нежността, надеждата и силата на духа, разказ за израстването и преплитането на една изключителна личност с един изключителен град.

Гениален портрет на Истанбул от един Нобелов лауреат за литература, но и портрет на самия писател в града.

„Истанбул“ от Едмондо де Амичис
Италианският писател и журналист Едмондо де Амичис, автор на прочутата книга „Сърце“, предприема пътешествие до един от най-космополитните и примамливи градове в света и създава не просто пътепис, а очарователно описание на Истанбул от края на XIX век – площади, пейзажи, улици, пазари, хора от различни националности, султани, архитектура, табиети. „…някакъв Вавилон, цял един свят, невероятен хаос.
Красив ли е?
Божествен.
Грозен ли е?
Ужасен.
Харесва ли ти?
Опиянява.
Можеш ли да живееш там?
Кой знае! Кой може да каже дали би живял на друга планета?“

Ценно свидетелство за развитието на града, разположен на кръстопътя между западната и източната цивилизация, книгата на Де Амичис ни разхожда из тайните на прекрасната загадка Истанбул.

„Три Истанбула“ от Митхат Кемал Кунтай
„Истанбул на абсолютизма“ през тридесет и три годишното мракобесническо управление на султан Абдулхамид… И един млад, хубав мъж – Аднан бей, обожаван от четири жени, но стремящ се отчаяно към пари и власт, които да сложи в краката на единствената, нереално красивата, невъзможната Белкъс.
„Истанбул на Конституционната монархия“, на тези, които идват на власт в името на свободата, но се оказват по-лоши от Абдулхамид… И един преуспял, хубав мъж в разцвета на силите си – Аднан бей, стигнал до върховете на обществото и държавата, притежаващ конаци, карети, милиони и най-красивата жена на Истанбул и дълбоко нещастен през ледените семейни нощи с все така невъзможната за него Белкъс.

„Окупираният Истанбул“ на първенците в раболепието пред властниците, окупирали страната при цялата нищета на една потъваща империя… И един изпаднал в немилост, застаряващ мъж – Аднан бей, останал без средства, изоставен от фалшивите приятели на Белкъс, все така недостъпната съпруга, но открил истинските стойности в живота – любовта, която не се купува, и вълшебството, увито в малката люлка до леглото.

Три епохи от историята на една рухваща империя – Османската, и съдбата на един писател – Аднан бей, израснал в бедност, познал богатства, страсти, любови и разочарования, се преплитат открай докрай с пулсиращия живот на един вечен град – Истанбул.

„Копелето на Истанбул“ от Елиф Шафак
Любопитен факт е, че този роман докара на Шафак съдебен процес за „публична обида на турската идентичност“. В книгата, покрай историята на двете героини – родената без баща в Истанбул сърдита млада Ася Казанджъ, която израства в дом с баба, прабаба и четири жени, на които вика лели, макар едната да й е майка, и Армануш Чакмакчян – дете на разведени родители, полуамериканка, полуарменка, която живее половин година в Аризона при майка си и втория си баща – турчин, а другата половина при арменските си роднини в Сан Франциско, се прокрадва градът.
Истанбул.
Във важните моменти сякаш заговорва Градът със своите улици и хора, с гледките и музиката си, придавайки друга дълбочина на разпалените спорове и страсти.
„Копелето на Истанбул“ води читателите из душата на турците и из закътаните местенца и аромати на столицата на страната.

„Щастие“ от Зюлфю Ливанели
Превърнал се в международен бестселър, този лиричен и затрогващ разказ съпоставя традицията и съвремието, привличайки вниманието към нарушаването на човешките права на жените в Близкия Изток.

Петнадесетгодишната Мерием живее в малко село на брега на езерото Ван в Източна Турция. Простичкият й живот драматично се променя, след като чичо й, шейх в ордена на дервишите, я изнасилва. Традицията все още гласи, че в името на честта момичето трябва да бъде наказано. Семейството й я отхвърля и очаква от нея да сложи край на срама им, като се самоубие или замине за Истанбул – бляскавият град, от който нито едно от момичетата, заминали преди нея, не се е върнало.

Съдбовно стечение на обстоятелствата пресича живота на Мерием с този на проф. Ирфан Курудал, който е въстанал срещу рутината на подредения си, но безинтересен живот. Заедно се впускат в пътешествие, което изпълва с радост сърцата им и ги освобождава. Мерием открива чудеса, които до момента е считала, че са били запазени за другите, но никога за нея…

„С Русия в сърцето“ от Нермин Безмен Безмен е сред класиците на турската литература.
В книгата героят Сеит Еминов – роден сред богатство и почит в семейството на гвардейски майор Мехмет Еминов.
Красив, умен, смел.
Офицер от охраната на Негово Величество цар Николай II. Включен в „смъртните“ списъци на болшевиките. Принуден да напусне родината си.
Донася оръжие на Кемал Ататюрк в труден за Турция момент. Достатъчно горд, за да не потърси отплата за стореното.
Започва живота си отначало с единственото богатство, което му е останало – гордостта и любовта…

Александра Верженская или просто Шура. В една снежна московска вечер, сред светлините на „Болшой театър“, под звуците на „Лебедово езеро“ на Чайковски, едва шестнадесетгодишна, красива и чиста, влезе в живота на Сеит.
Последва любимия си в приключение с неизвестен край. Зад гърба си оставя семейство, дом, родина.
За да не ги види никога повече…
Всеки един от двамата ще търси в другия безвъзвратно изгубеното… Опирайки се един на друг ще живеят в носталгия и тиха печал с Русия в сърцето…
Една силна турска любовна история…Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Не вземай живота твърде насериозно. Никога няма да се измъкнеш от него жив.
Елберт Хъбард


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!